Truba – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 91 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q8338 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 9:
|porodica instrumenata= limeni duvački instrumenti}}
 
'''Truba''', skraćeno '''Trb.''' (može se još i sresti (često u rukopisnim primerima) skraćenica '''Trp.''' prema engleskom nazivu), je registarski najviši [[limeni duvački instrumenti|limeni duvački instrument]], svetlog i prodornog zvuka, koji je od davnina korišten za vojničke signale i svečane fanfare, pa je to ostavilo bitan trag na njegovom osnovnom karakteru i tipičnim načinima upotrebe u muzici. Ipak, truba je i izražajni melodijski instrument, a uahvaljujući usavršenom mehanizmu ventila i u izvođačkoj tehnici dostiže zavidan virtuozitet, koja se posebno ističe u [[jazz|džez]]-muzici. Tu je naročito česta, iako i drugde uobičajena, upotreba '''sordine''' (vidi: [[limeni duvački instrumenti]]).
 
U svojoj veoma dugoj istoriji, koja zalazi daleko u antičko doba, instrumenti tipa trube zadugo su mogli da izvode tonovo samo jednog [[alikvotni tontonovi|alikvotnog niza]] (tzv. ''prirodna truba''), pa su građene u različitim registarskim varijantama i veličinama. Tek izum i primena ventilnog mehanizma, početkom 19. veka, omogućila je slobodno i lako izvođenje svih tonova i bitno unapredila izvođačku tehniku, kao i upotrebne mogućnosti trube.
 
Truba koja se u 18. veku označavala kao truba ''in S'' imala je stvarni zvučni obim (zavisno od veličine) za oktavu dublji od obima današnje trube ''in S'', odnosno isti obim kao današnja [[horna]] ''in S'' (''corno alto''). S obzirom da se pedalni ton nije mogao dobiti, a da je drugi ton [[alikvotni tontonovi|alikvotnog niza]] bio intonativno nesiguran, praktični obim trube iz ''klasičnog perioda'' svodio sa uglavnom na dobijanje tonova od 3. do 12. [[alikvotni tontonovi|alikvotnog niza]].
 
''Obim trube''<br />
Red 21:
 
== '''Druge vrste truba''' ==
Truba se javlja i u još nekim registarskim varijantama, i to su dve najčešće registarske varijante '''male trube''' (''it.'' trombetta ili tromba piccola ''nem.'' kleine Trompete, ''fr.'' petite trompette, ''en.'' small trumpet, ''rus.'' malaя truba), koja se retko nalazi u orkestru, ali se koristi pri izvođenju tzv. ''klarino partije'' (tehnika izvođenja vrlo visokih tonova alikvotnog niza, čak do 21. tona) u delima npr. [[JohanJohann SebastijanSebastian BahBach|J. S. Baha]]. Obim zvučnosti joj je od '''f''' do '''s<sup>3</sup>''', a javlja se u dve registarske varijante ''in D'' (zvuči veliku sekstu više) i ''in E<sup><small>b</sup></small>'' (zvuči malu tercu više).
 
Postoje još i tzv. '''visoke trube''' u registarskim varijantama ''in F'', ''in G'' i ''in B'' (tzv. ''sopranino'') koja je najviša. Osim toga, postoje i '''alt-truba''' ''in F'', koja zvuči kvintu niže od obima trube i '''bas-truba''' ''in E<sup><small>b</sup></small>'' (zvuči veliku sekstu niže), ''in D'' (zvuči malu septimu niže), ''in C'' (zvuči oktavu niže) i ''in B'' (zvuči nonu niže).