Mein Kampf – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 65 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q48244 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 5:
 
== Pisanje knjige ==
Prvi pasus je nazvan "Eine Abrechnung" (Obračun), i izdan je [[18. juli7.|18. jula]] [[1925]]. godine. Drugi pasus je nazvan "Die nationalsozialistische Bewegung" (nacionalsocijalistički pokret) i izdan je [[1926]]. godine. Hitler je knjigu nazvao "Viereinhalb Jahre des Kampfes gegen Lüge,Dummheit und Feigheit" (Četiri i pol godine borbe protiv laži, gluposti i kukavičluka). Njegov izdavač [[Max Amman]] odlučio je da je naslov predug i prekompliciran i knjigu je objavio pod imenom "Mein Kampf".
 
Iako je doslovno značenje njemačke riječi "Kampf" borba, neki tumače značenje ove riječi u ovom kontekstu i kao napad, obračun ili čak i rat (u mnogim je njemačkim borbenim jedinicama tokom [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]] stajala i riječ "Kampf"( Panzerkampfwagen, Sturzkampfflugzeug), pa to dalje upućuje na činjenicu da se naziv ove knjige može shvatiti i kao "Moj rat" a ne samo "Moja borba".
Red 19:
"Da je početkom rata (misli se na [[Prvi svjetski rat]]) 12 ili 15 hiljada Židova smješteno u gasne komore i pobijeno, onda milioni žrtava koje je podnijela Njemačka ne bi bili uzalud, već bi bili blagoslovljeni."
 
U knjizi je, u političkom smislu, Hitler najaviom i pozivao na ono što on naziva zlim bliznacima: [[komunizam]] i [[Jevrejstvo|Židovstvo]]. Pozivao je njemački narod da komuniste i Židove izbrišu sa lica zemlje, i rekao da ako se niko drugi ne angažira za to, one je voljan prihvatiti tu svetu ulogu za njemački narod i arijevsku rasu. Također je krivio i njemačku vladu, koju je smatrao saradnikom Židova i komunista, i držao ju je odgovornom za tadašnju krizu u svakom smislu koja je tada vladala u Njemačkoj. Zato je pozivao i da se skine sa vlasti ova vlada i da se svi njeni pripadnici smaknu na najokrutniji način.
 
Što se tiče vanjske politike, pozivao je na savez sa [[Ujedinjeno Kraljevstvo|Ujedinjenim Kraljevstvom]] i fašističkom [[Italija|Italijom]], i tako zbacivanje sramote Versajskog sporazuma.