Medresa – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 54 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q132834 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 5:
'''Medresa''' (arapski:''madrasa'' مدرسة) znači doslovno "mjesto podučavanja", škola. U užem smislu, pojam označava vrstu [[islam]]ske visoke škole.
 
Medrese su u početku nastajale "pobožnim [[zakladafondacija|zakladama]]ma". Darovatelj je imao pravo u školi nastaloj od njegove zaklade određivati ukupan nastavni program, broj učenika kao i učitelja. Sa ''medresom'' je nastala jedna islamska institucija čiji je izgled bio određen objedinjavanjem dvoranama za molitvu, učionicama, bibliotekom i internatom za studente, a mogle su imati duhovni ali i svjetovni karakter. Biblioteka je sadržavala, pored religiozne literature, i tekstove iz područja matematike, medicine, gramatike, astronomije, geografije i filozofije.
 
Najstarije medrese su imale izraženo privatni karakter. Često je dio stana darovatelja služio kao mjesto podučavanja. Razvojem institucije , medresa uskoro postaje sastavni dio džamije, ili se gradi u njenoj neposrednoj blizini. Osnivanjem medrese al-Nizamija ([[1066]].) u [[Bagdad]]u u vrijeme [[Seldžuci|seldžučkog]] vezira [[Nizam al-Mulk]]a (1018-1092) sistem medresa doseže svoj prvi vrhunac i postaje putokaz za osnivanje drugih, od države financiranih škola. U medresi al-Mustansirija (osnovanoj 1234) bilo je dozvoljeno podučavanje različitih pravaca islamskog vjerovanja.