Mavro Orbini – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 12 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q238511 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 3:
'''Mavro Orbini''' ili '''Mauro Orbin''' (Mavar Orbini) (druga polovina [[16. vijek]]a – [[1610]].), dubrovački benediktinac, historičar i prevodilac.
 
Porijeklo Maura Orbina vezuje se za jednog [[kotor]]skog doseljenika na područje [[Dubrovnik]]a sredinom 16. vijeka. Mauro Orbin je po ocu bio iz ugledne, a po majci Flori, iz manje ugledne porodice. Već u ranoj mladosti Orbin se odlučio za redovnički poziv. Pristupio je benediktincima u opatiji Svete Marije na ostrvu [[Mljet]]u. Orbin je [[1592]]. bio [[prior]] [[samostanmanastir|samostana]]a Sv. Andrije na Mljetu, a [[1593]]. [[abba (otac)|opat]] Sv. Mihovila arhanđela u Paklenom na ostrvu [[Šipan]]u. Imao je [[1597]]. i naslov opata benediktinske opatije Sv. Marije u Bačkom vojvodstvu (jurisdikcija Kaločkih nadbiskupa u Ugarskoj), no ista [[opatija]] je bila pod osmanskom vlašću. Tako je taj naslov za Orbina bio isprazan jer tu dužnost nije mogao obavljati.
Orbin je krajem 16. vijeka boravio u više navrata u Italiji. Tamo je prikupljao građu za svoje djelo Kraljevstvo Slavena. Njegov rad su finansirali dubrovački plemić [[Marin Bobaljević]] i trgovac [[Rade Sladojević]].
 
Mauro Orbin je najpoznatiji po djelu [[Kraljevstvo Slavena]], koje je objavljeno u Pesaru [[1601]]. U tom djelu, Orbini je zapisao: "Od svih naroda koji govore slavenski, [[Bosanci i Hercegovci|Bosanci]] imaju najglađi i najelegantniji jezik; i diče se činjenicom da jedini oni dan-danas paze na čistotu slavenskoga jezika."<ref>Orbini, Regno de gli Slavi, str. 377.</ref>
 
Poslije izlaska njegovog djela bio je opat Sv. Mihovila na Šipanu. Došao je u sukob sa predstavnicima Mljetske kongregacije i bio je na prinudnom boravku na Šipanu [[1604]]-[[1606]]. Tada je preveo djelo italijanskog franjevca Angela Ellija /Lo specchio spirituale del principio e del fine della vita humana /Zrcalo duhovno od početka i sfarhe xivota coviecanskoga, prevod je objavljen u Rimu [[1614]]/. Orbin je [[1609]]. bio prior na Mljetu, a 1610. bio je [[župnik]] u Malom Stonu. Umro je 1610.