Slobodno zidarstvo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Vraćena izmjena 1558752 korisnika 178.79.20.155 (razgovor)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
[[Datoteka:Square compasses.svg|thumb|right|220px|Masonski [[trokut i šestar]].<br />(''Sa ili bez slova [[G]]'')]]
 
'''Slobodno zidarstvo''', '''masonstvo''', '''masonerija''', je jedna od najstarijih bratskih organizacija na svetu, čija je prva Velika Loža nastala u [[18. vijek|XVIII vekveku]]u u [[Engleska|Engleskoj]],<ref>[http://www.ugle.org.uk/ugle/the-history-of-grand-lodge.htm Zvanični sajt Ujedinjene velike lože Engleske] {{en}}</ref>. U svetu sada ima preko 200 Velikih Loža i Velikih Orijenata, od kojih je 100 samo u Severnoj Americi.<ref>[http://www.ugle.org.uk/provinces/olodges/olodges.htm Strane Velike Lože priznate od strane UVLE] {{en}}</ref>. U tim organizacijama trenutno ima između 3 i 4 miliona Slobodnih zidara u zavisnosti da li se gleda broj samo takozvanih "priznatih" Masona ili se računaju sve organizacije koje se izdaju kao masonske.<ref>[http://bessel.org/intstats.htm Paul Bessel] {{en}}</ref>
 
== Istorija i razvoj ==
Red 21:
== Najveći sistemi ==
 
Mnoštvo masonskih redova je buknulo počevši od [[17. vijek|XVII vekveka]]a. Dva masonska sistema se zovu Red Jorka i [[Škotski Red]]. Nijedan od njih nije u vezi sa Jorkom, Engleskom ili Škotskom. Jorški Red je osnovan u kasnom [[18. vijek|XVIII vekveku]]u i zove se Glavni, a članovi Kraljevski Venac (4 stepena); sledeći korak je Tajni Red, a članovi su Kraljevski i Odabrani Zidari (3 stepena); konačni je Viteški Red, a članovi su Vitezovi Hramovnici (3 stepena). [[Škotski Red]] je osnovan u Čarlstonu, Južna Karolina, [[1801]]. (33 stepena uključujući tri Stepena Simboličke Lože).
 
U mnogim drugim grupama, povezanim sa Jorškim Redom, članovi su uglavnom izabrani, ali ponekad i izglasni. Oni su zainteresovani za poseban vid slobodnog zidarstva uključujući i istraživanje slobodnog zidarstva. Poznati su:
Red 44:
 
'''[[Svevideće oko]]'''. Obično predstavljeno u trouglu; simbol prisutan u mnogim kulturama
'''[[Davidova zvezda]]''' ili '''Grb [[Kralj Solomon|Kralja Solomona]]'''. ne pojavljuje se ni u jednoj staroj hebrejskoj knjizi; primenjivala se na Bliskom istoku zajedno sa [[Svastika (simbol)|svastikom]]. Davidova zvezda je simbol [[Kraljevski Luk|Kraljevskog Luka]]. Davidova zvezda je sačinjena od dva trougla, od kojih je jedan okrenut vrhom na dole dok je drugi okrenut vrhom ka gore. U okultizmu, trougao sa dva ugla gore, a jednim dole-predstavlja stilizaciju ljudskog bića, čoveka. Dok, trougao sa jednim uglom gore i dva dole, predstavlja stilizaciju vatre, plamena,... koji je u svim paganski, okultnim religijama bio stilizovani prikaz božanstva. Iz toga, da se izvesti logičan zaključak, da je Davidova zvezda stilizovani prikaz sjedinjavanja čoveka i nekog metafizičkog bića,... što je cilj, kako masonerije-tako i svih drugih okultnih religija: cilj je postati BOG-a ne služiti Bogu.
 
T. Simbol '''„tau“''' (T) je jevrejski simbol koji su nosili keniti pre nego ih je [[Mojsije]] pronašao u [[Sinajska pustinjaSinaj|Sinajskoj pustinji]]; na takvom krstu je razapet Isus, ne na ovakvom - †; egipatski hijeroglif u obliku krsta znači Spasitelj - jevr. Ješua - grč. Isus; stoga, ovaj znak (†) ne predstavlja oblik raspeća već njegovo ime.
 
'''Trostruki „tau“.''' Masonsko obeležje koje predstavlja kralja, sveštenika i proroka.
Red 52:
'''Riba'''. Simbol nazoreja, na arapskom nazarani - male ribe, otuda Isus Nazarećanin; oznaka za sveštenstvo.
 
'''Mitra'''. Mitra sa razdvojenim prednjim i zadnjim delom je i danas kapa biskupa. Jakov Pravednik je bio prvi [[episkopos|biskup]]; [[hijeroglif]] za boga [[Amon-Ra]]. Amon iliti amin.
 
== Napomene i reference ==