Toksikologija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 50 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q7218 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
'''Toksikologija''' (od [[grčki jezik|grčkih]] reči ''toksikon'' i ''logos'') je nauka o nepovoljnim uticajima hemikalija na žive organizme. Ona proučava simptome, mehanizme, lečenje i otkrivanje biološkog [[otrov|trovanja]] — posebno trovanja ljudi. Glavni kriterijum toksičnosti hemikalije je doza, to jest stepen izlaganja supstanci. Može se reći da su skoro sve supstance toksične pod određenim uslovima. [[Paracelsus|Paracelzus]], otac moderne toksikologije je rekao da „doza određuje otrov“.
 
Mnoge supstance koje se smatraju otrovima su toksične samo indirektno. [[Metanol]], je primer, jer sam po sebi nije toksičan, ali se u [[jetra|jetri]] hemijskim putem pretvara u [[formaldehid]], koji je otrovan. Mnogi molekuli lekova u jetri postaju toksični — dobar primer je [[acetominofen]] (paracetamol), posebno u prisustvu [[alkoholalkoholi|alkohola]]a. Genetski varijabilitet određenih [[enzim]]a jetre čini da se toksičnost određenih jedinjenja razlikuje od pojedinca do pojedinca. Kako zadaci postavljeni pred određeni enzim jetre mogu da indukuju aktivnost u drugom, mnogi molekuli postaju toksični samo u kombinaciji sa drugim molekulima. Skup aktivnosti kojima je zaokupljen veliki broj toksikologa uključuje izučavanje koji enzimi jetre pretvaraju [[molekula|molekul]] u otrov, šta su toksični proizvodi ove konverzije i pod kojim uslovima i u kojim pojedincima se ova konverzija odigrava.
 
Termin [[LD50]] se odnosi na dozu toksične supstance koja ubija 50 procenata test-populacije (obično [[pacov]]a ili drugih surogata kada se test tiče toksičnosti za ljude). LD50 procene kod životinja su prestale da se koriste [[1991]]. godine, i nisu više neophodne za regulatorne podatke kao deo pred kliničkog razvoja.