The Thin Red Line (film, 1998) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 31 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q221491 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 22:
}}
 
'''Tanka crvena linija''' ([[Engleski jezik|eng]]. ''The Thin Red Line'') je [[SADsjedinjene Američke Države|američka]] [[Ratni film|ratna drama]] radnjom smještena na [[Tihi ocean]] u vrijeme [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]] koja prikazuje bitku za Guadalcanal fokusirajući se na vojnike iz satnije C, posebice na likove koje glume [[Nick Nolte]], [[Jim Caviezel]] i [[Ben Chaplin]].
 
Osim što je označila veliki povratak redatelja Terrenca Malicka nakon skoro 20 godina odsustva iz filmske industrije, Tanka crvena linija također je značajna i po velikoj količini holivudskih zvijezda koji su pristali na svoje uloge: [[Sean Penn]], [[Adrien Brody]], [[George Clooney]], [[John Cusack]] i [[John Travolta]] (uz već spomenutu trojicu). Nakon sedmomjesečne montaže, film je trajao punih 5 sati pa su producenti nagovorili Malicka da film skrati. Ovaj je to i učinio, pa su iz finalne verzije ispali glumci koji su uredno odradili svoj posao tijekom snimanja filma: [[Billy Bob Thornton]], [[Martin Sheen]], [[Gary Oldman]], [[Bill Pullman]], [[Lukas Haas]], [[Viggo Mortensen]] i [[Mickey Rourke]].
 
Iako na prostoru SAD-a film nije polučio znatan financijski uspjeh, nešto malo bolje prošao je na međunarodnom tržištu, zaradivši sveukupno 98 milijuna dolara. Filmom su bili oduševljeni kritičari pa je film, među ostalim, bio nagrađen Zlatnim medvjedom za najbolji film na [[Berlinski filmski festivalberlinale|filmskom festivalu u Berlinu]] te pokupio čak 7 nominacija za prestižnu filmsku nagradu [[Oscar]]: film, režija, adaptirani scenarij, kamera, originalna glazba, zvuk i montaža.
 
== Produkcija ==
Red 38:
Kada se Sean Penn sastao s Malickom, sve što mu je rekao bilo je: "Daj mi dolar i reci gdje se trebam pojaviti". Scenarij su, između ostalih, dobili Robert De Niro, Robert Duvall i Tom Cruise. Kada se 1995. godine saznalo da Malick planira snimiti novi film, veliki broj glumačkih zvijezda pokušali su doći na audicije. U Medavoyjevoj kući, Malick je održao kratke audicije s Martinom Sheenom, Kevinom Costnerom, Willom Pattonom, Peterom Bergom, Lukasom Haasom i Dermotom Mulroneyjem koji su bili prvi izbor za glavne uloge u filmu. Redatelj se te godine također sastao i s Bradom Pittom i Johnnyjem Deppom.
 
Edward Norton doletio je u Austin kako bi se sastao s Malickom, nakon što se pročulo da je redatelj ostao impresioniran njegovom ulogom u filmu [[Primal Fear|Iskonski strah]] (Primal Fear). Navodno je i glumac Matthew McConaughey uzeo slobodan dan tijekom snimanja filma [[Vrijeme ubijanja]] (A Time To Kill) kako bi se sastao s Malickom. I drugi su pokušali doći do kakve-takve uloge, uključujući Williama Baldwina, Edwarda Burnsa pa čak i Leonarda DiCaprija koji je napustio set [[Romea i Julie]] u Meksiku kako bi se na aerodromu u Austinu susreo s Malickom. Prije završetka konačnog odabira glumačke postave, Nicolas Cage i Terrence Malick sastali su se na ručku u Hollywoodu u veljači 1996. godine. Malick je otišao tražiti lokacije za snimanje i kada tog ljeta nije mogao doći do broja Cagea (broj telefona koji je do tada imao navodno je bio isključen), redatelj se naljutio i odustao od glumca. Jednu od uloga ponudio je i Tomu Sizemoru, ali nakon što mu je Steven Spielberg ponudio veću ulogu u svojoj ratnoj drami [[Saving Private Ryan|Spašavanje vojnika Ryana]] (Saving Private Ryan) i nakon što nije mogao dobiti Malicka na telefon, Sizemore se odlučio za Spielbergov film.
 
Kako bi zadovoljio studio, Malick je odabrao Georgea Clooneyja da odigra vrlo malu ulogu u filmu. Jedan od glavnih glumaca, James Caviezel koji je utjelovio lik vojnika Witta i kasnije postao velika holivudska zvijezda zahvaljujući ulozi Isusa Krista u [[PasijaThe (2004)Passion of the Christ|Pasiji]] (The Passion of the Christ) gotovo uvijek spominje ulogu u Malickovom filmu kao najveću prekretnicu svoje glumačke karijere.
 
== Tijek snimanja ==
Red 57:
Kritike za film uglavnom su bile više nego pozitivne. Na poznatoj stranici [[Rotten Tomatoes]] film ima 78% pozitivnih kritika. Kritičar [[Gene Siskel]] prozvao ga je superiornijim od Spielbergovog "Spašavanja vojnika Ryana" i Stoneovog [[Vod smrti|Voda smrti]]. [[Roger Ebert]] bio je rezerviran u svojoj kritici, davši mu tek tri zvjezdice, ali ga svejedno nazvavši "fascinantnim". U njegovoj emisiji u kojoj su razgovarali o najdražim filmovima 90-tih, priznati redatelj [[Martin Scorsese]] naveo je "Tanku crvenu liniju" na drugo mjesto njemu najboljih filmova tog razdoblja.
 
Tanka crvena linija nominirana je u sedam kategorija za nagradu Oscar, uključujući one za najbolji film i redatelja. Nije osvojila niti jednu nagradu. Međutim, film je osvojio Zlatnog Medvjeda na [[Berlinski filmski festivalberlinale|filmskom festivalu u Berlinu]], a od udruženja filmskih kritičara film je proglašen najboljim u kategoriji najbolje kamere. [[Time Magazine]] smjestio je film na šesto mjesto najboljih iz 1998. godine, dok ga je poznati kritičar [[Jonathan Rosenbaum]] (Chicago Reader) smjestio na drugo mjesto najdražih filmova 1999. godine.
 
== Film na DVD-u ==