Razlike između izmjena na stranici "The Shield"

Dodano 97 bajtova ,  prije 7 godina
m/м
Bot: popravljanje preusmjeravanja
m/м (Bot: migracija 2 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q265152 na Wikidati)
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
}}
 
'''''The Shield''''' je [[SADsjedinjene Američke Države|američka]] [[dramska serija|TV serija]] koja se originalno prikazivala na mreži [[FX Networks]] od 2002. do 2008.. Serija je poznata po svom kontraverznom prikazu korumpiranih policajaca. Tvorci serije su [[Šon Rajan]] i [[Foks televizija]]. U Hrvatskoj se prikazivala pod nazivom '''''Na rubu zakona''''', a u Srbiji pod nazivom '''''Prljava značka'''''.
 
== O seriji ==
''Prljava značka'' govori o eksperimentalnoj jedinici policije [[Los AnđelesAngeles|Los Anđelesa]]a, postavljena u izmišljenom okrugu Farmington ("Farma"). Policijska stanica ("Ambar") im je ono što je nekad bila crkva, a glavni junaci su nekoliko detektiva "Udarna jedinica", koji će učiniti sve, samo da dovedu pravdu na ulice grada. [[Michael Chiklis|Majkl Čiklis]] je dobio odlične kritike tumačeći vođu Udarne jedinice, Vika Mekija. Serija ima brilijantnu glumačku postavu, a svaki od likova ima svoju priču i privatni život.
 
Detektiv Vik Meki je vođa Udarne jedinice, četvoročlana jedinica koja se bori protiv losanđeleskih bandi. Udarna jedinica koristi nebrojano mnogo nezakonitih i neetičkih metoda, kako bi zadržali mir na ulicama, a sa strane zarađuju štiteći dilere droge i pljačkaše. Udarna jedinica neretko podmećuje drogu i na silu izvlači priznanje od članova bande. Pokušaji da se uvede i peti član su često dovodili do mogućeg raspada jedinice.
 
=== 4. sezona ===
'''4. sezona''' je snimljena [[2005]]. godine. U ovoj sezoni [[Glenn Close|Glen Klouz]] preuzima ulogu kapetana u Farmingtonu. Sezona se bavi rasformiranjem Udarne jedinice. Šejn Vendrel, sa novim partnerom Armijem, ulazi u opasan sukob sa gospodarom droge Antoanom Mičelom, i naizgled pristaje da ubije Vika Mekija. Policija je bila užasnuta nakon kidnapovanja i ubistva doje policajaca. Na kraju, ekipa se ponovo sastaje i uspeva da uhapsi Antoana. Sezona se bavi i dolaskom novog kapetana; Džulijenovom neprihvatanju novih pravila; i pomirenje Dejvida Asavede sa optužbom za seilovanje iz prošlih sezona. Sezona se završava kada kapetan Rolings (Glen Klouz) izgubi posao zbog sukoba sa Odeljenjem za narkotike.
 
=== 5. sezona ===
'''5. sezona''' je snimljena [[2006]]. godine. Priča se vrti oko poručnika iz Unutrašnje kontrole Džona Kevanoa (igra ga [[Forest Whitaker|Forest Vitaker]]) i njegovog istraživanja o Udarnoj jedinici. Kao takav, on predstavlja jednu od najvećiš opasnosti sa kojima se ekipa susrela. Sezona se završava tako što Šejn Vendrel ubija svog prijatelja i kolegu Lema.
 
=== 6. sezona ===
 
=== Udarna jedinica ===
* Vik Meki ([[Michael Chiklis|Majkl Čiklis]]) je korumpirani, ali vrlo efiktivan policajac; on krade drogu od dilera, udara u muči osumnjičene i u više navrata je počinio ubistvo. Mekijeva taktika je: «Cilj opravdava sredstva». Uprkos njegovim nedelima, od je odani otac, lojalan partner detektivima iz svoje ekipe i rado će zaštititi one koji su u njegovim očima žrtve. Bio je vođa Udarne jedinice.
 
* Kevin Hajat ([[Aleks O'Lolin]]) je iskusni bivši radnik Državne bezbednosti, koji je radio uz granicu sa [[Meksiko]]m. On je doveden kao Vikova zamena kada je Vik prinuđen da prihvati prevremenu penziju. Takođe, on bi trebao da beleži sve što ekipa radi. Iako je Hiat vođa Udarne jedinice, Izgleda da je Vik i dalje glavni. U poslednjoj epizodi 6. sezone Hiata iz jedinice udaljava kapetan Vims, i tako se završava njegovo gostovanje u seriji.
64.473

izmjene