Mallorca – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 65 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q8828 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 13:
}}
 
'''Mallorca''' je najveći otok u [[ŠpanjolskaŠpanija|Španjolskoj]]. Nalazi se u [[Sredozemno more|Sredozemnom moru]] i dio je arhipelaga [[Baleari|Balearskih otoka]] ([[katalonski jezik|katalonski]]: ''Illes Balears'', [[španski jezik|španjolski]]: ''Islas Baleares''). Kao i drugi Balearski otoci, [[Ibiza]],[[ Formentera]] i [[Menorca]], otok je popularno turističko odredište. Od šezdesetih godina 20. stoljeća, postala je sinonim za [[masovni turizam]]. Ime potiče od latinskog ''insula maior'', "veliki otok"; kasnije Maiorca.
[[Glavni grad]] otoka, [[Palma de Mallorca]], je također i glavni grad autonomne pokrajine Balearski otoci. Himna Mallorce je La Balangera.
 
Red 20:
===Osnivanje Mallorce===
 
Mallorca je bila nastanjena od prapovijesnih vremena. Otkriveni su grobovi i tragovi naselja iz [[paleolitik|paleolitskogpaleolit]]skog doba (6000. – 4000. pr. Kr.). Rimljani su je osvojili 123. godine pr. Kr. pod vodstvom Kvinta Cecilija Metela. Otok je pod rimskom vladavinom procvjeta, a u to vrijeme su osnovani gradovi Pollentia ([[Alcudia]]) i Palmaria ([[Palma de Mallorca]]). Na otoku je razvijana maslinarstvo i vinogradarstvo, a proizvdila se i sol. Mallorcanski vojnici su bili cijenjeni u rimskim legijama zbog svoje vojne vještine.
 
Vandali su opustošili otok 426., a pripojili su ga svome carstvu 465. godine Godine 534. Mallorcu je osvojio [[Bizantsko carstvo/Latinična verzija|Bizant]] i upravljao njome kao dijelom provincije Sardinije. Pod bizantskom vlašću je podignut veći broj crkava. Ali od 707. otok su neprestano napadali [[muslimani]] iz Sjeverne Afrike.
 
Kalifat Cordoba je 902. godine osvaja Mallorcu, donijevši novo razdoblje prosperiteta otoku. Kad je kalifat bio na vrhuncu, [[Mauri]] su unaprijedili poljoprivredu navodnjavanjem, a razvili su i lokalne zanate. Pošto se kalifat 1015. raspao, započela je era opadanja. Mallorca je došla pod upravu vladara <!-- taife -->Denija, a od 1087. do 1114. bila je neovisna. Međutim, jedna ekspedicija iz Pise i Katalonije je 1114. osvojila otok i držala Palmu pod opsadom 8 mjeseci. Kad je grad pao, osvajači su se povukli, a zamijenili su ih [[Almoravidi]] iz Sjeverne Afrike, koji su vladali do 1203. godine. Almoravide je istjerala dinastija [[Almohadi|Almohada]] koji su vladali do 1229. Iskoristivši konfuziju i nerede, kralj [[Jakov I. Aragonski]] je izvršio invaziju sa 15.000 vojnika i 1.500 konja, i pripojio otok Aragonskoj kruni poslije tromjesečnog vojnog pohoda.
Red 30:
===Palma===
 
Glavni grad Mallorce, Palma, osnovan je kao [[Rimskorimsko carstvoCarstvo|rimski]] logor nazvan Palamarija na ostacima talajotskog naselja. U burnoj povijseti grad su nekoliko puta pustošili [[Vandali]] u vrijeme pada Rimskog carstva. Kasnije ga osvaja Bizant, koloniziraju Mauri (koji su ga nazvali Medina Mayurqa), a konačno ga je ustanovio Jakov I. Osvajač. Godine 1983. Palma je postala glavni grad autonomne pokrajine [[Baleari|Balearski otoci]].
 
===20. stoljeće i danas===
 
Od pedesetih godina 20. stoljeća uspon masovnog turizma radikalno je promijenio fizionomiju i grada i otoka, pretvorivši ga u privlačno središte za strane turiste i za radnike iz kontinentalne Španjolske. To je doprinijelo velikim promjenama u tradiciji, sociolingvističkoj mapi, urbanizaciji i kupovnoj moći. Zahvaljujući turizmu Palma je značajno napredovala. Godine [[1960|1960.]] Mallorca je imala 500.000 posjetitelja, dok je 1997. imala 6.739.700. Godine [[2001|2001.]], više od 19.200.000 putnika prošlo je kroz zračnu luku Son Sant Joan u Palmi, uz dodatnih 1,5 milijuna koji su došli morem.
 
U 21. stoljeću, plan urbanog razvoja, tzv. Pla Mirall ("Plan ogledalo"), privukao je veliki broj radnika imigranata izvan [[EUEvropska unija|Europske unije]], naročito iz Afrike i Južne Amerike.
Lokalne novine Diario de Mallorca objavile su [[14. 11.|14. studenog]] 2005. tvrdnje da je [[CIA]] koristila zračnu luku na otoku za program tajnog prijevoza osumnjičenih za [[terorizam]].
 
==Zemljopis==