Bitka za Liège – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 23 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q671594 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
'''Bitka za Liège''' je prva bitka [[Prvi svjetski rat|Prvoga svjetskoga rata]] i početna bitka tijekom njemačke invazije na [[Belgija|Belgiju]]. Bitka za Liège je trajala od [[5. 8.|5. kolovoza]] do [[16. 8.|16. kolovoza]] [[1914]]. godine, kada se i zadnja tvrđava oko grada konačno predala.
 
== Plan ==
Nakon njemačke pobjede u [[Francusko-pruski rat|francusko-pruskom ratu]], Helmuth von Moltke Stariji započeo je sa formulacijom rata na dva bojišta, protiv [[Francuska|Francuske]] i protiv [[Rusija|Rusije]]. [[Nemačka|Njemačka]] je trebala izvršiti invaziju jedne, a istovremeno se braniti od druge. Pri kraju [[19. stoljećevijek|19. stoljeća]] postalo je jasno da Francuska postaje moćniji i opasniji protivnik. Njemačka je posjedovala Alasace-Lorraine kao plodove pobjede iz francusko-pruskoga rata, a Francuska je željela vratiti nazad ta područja.
 
Grof Alfred von Schlieffen je odlučio da se sa ruskom prethodnicom obračuna samo sa jednom vojskom, a da za napad na Francusku upotrijebi sedam armija. Međutim, Francuzi su izgradili sustav obrane duž istočne granice. Njemačka nije mogla da napadne preko [[ŠvicarskaŠvajcarska|Švicarske]], jer je Švicarska imala 500.000 dobro osposobljenih vojnika. Njemačka nije mogla ni izravno napasti Francusku, jer je bio izgrađen jak obrambeni sustav. Zbog toga su von Schlieffen i njegov nasljednik Helmuth von Moltke Mlađi odlučili da izvrše invaziju Francuske sa sjevera kroz [[Belgija|Belgiju]] i da tako dođu do srca Francuske. Mnogo manje vojske bi ostavili na njemačko-francuskoj granici, ali glavni napad bi išao preko Belgije. Ali taj plan je narušavao neutralnost Belgije, što je uvlačilo [[VelikaUjedinjeno BritanijaKraljevstvo|Veliku Britaniju]] u rat. Osim toga i grad [[Liège]] je bio na putu njemačke vojske.
 
Liège je bio jako dobro utvrđen grad. Rijeka Meuse je prolazila središtem grada. Na južnoj obali rijeke postojala su industrijska postrojenja i tvornice. Grad se nalazio u riječnoj dolini sa [[Ardeni|Ardenima]] na istoku i belgijskim planinama na zapadu. Glavna željeznička veza između Njemačke i [[Bruxelles]]a išla je kroz Liege, a kasnije se od Bruxellesa nastavljala do [[Pariz]]a. Tu željeznicu su von Schlieffen i von Moltke namjeravali koristiti za prij,evoz vojske u Francusku. Osim toga oko grada su postojale utvrde iz [[19. stoljećevijek|19. stoljeća]], što je olakšavalo obranu grada. Postojalo je 6 utvrda na svakoj strani rijeke, a te utvrde su bile jako dobro naoružane.
 
== Utvrde ==
Leige leži između Ardena na jugu i [[Maastricht]]a u [[NizozemskaHolandija|Nizozemskoj]] na sjeveru. Nalazi se u dolini rijeke Meuse u koju utječe rijeka Ourthe. Rijeka Meuse protječe kroz kanjone u Liegeu, pa je predstavljala jaku prepreku za njemačko napredovanje. Osim toga, tu se nalazilo 12 utvrda izgrađenih [[1892]]. godine po njemačkim metodama fortifikacije. Utvrde su pokrivale jedna drugoj zaštitne vatrene zone, tako da ako jedna utvrda padne, dvije susjedne mogu da napadaju bilo koju vojsku, koja bi se nastojala provući na mjestu zauzete utvrde.
 
Šest utvrda je sagrađeno kao osnovne utvrde i imale su peterokutni oblik sa okružujućim preprekama. Utvrde su bile jako dobro naoružane. Tipična utvrda imala je 2 topa od 150 mm četiri topa od 120 mm, dva minobacača od 210 mm, jednu haubicu od 210 mm i mnoštvo topova od 57 mm. Ukupno su utvrde imale 400 artiljerijskih oruđa. U to vrijeme njemački Krupp je bio pod ugovorom o zamjeni streljiva, tako da su Nijemci bili upoznati sa artiljerijom na utvrdama. Među slabosti utvrde mogao se ubrojiti nedostatak ljudstva za obranu grada i nedostatak poljske artiljerije da pokrije otvaranje rupa. Obranom Liegea zapovjedao je general Gerard Mathieu Leman, koji je imao 25.000 vojnika.
 
== Bitka ==
Belgiji je objavljen rat ujutro [[4. 8.|4. kolovoza]] 1914. godine. Nijemci su formirali specijalne snage od 30.000 vojnika pod zapovjedništvom Otta von Emmicha, a pratio ih je Erich von Ludendorff kao promatrač. Specijalne snage su se sastojale od šest pješadijskih brigada i tri divizije konjice. Nekoliko sati po proglašenju rata, specijalne jedinice su prešle granicu sa Belgijom. Kad su došli do rijeke Meuse našli su uništene mostove, pa su istoga dana prešli rijeku sjeverno od Visea. Belgijska treća divizija je uspješno 5. kolovoza odbila njemačke napade. Nijemci su pretrpili velike gubitke. Poslije neuspjelog napada, Nijemci su izveli prvi zračni napad u povijesti. Koristili su cepeline i bacali su bombe na Liege. U međuvremenu, konjica je uspjela okružiti grad s južne strane. Leman je naredio trećoj diviziji povlačenjee iz grada i priključivanje belgijskoj armiji na zapadu.
 
Erich von Ludendorff je preuzeo zapovjedanje nad 14. brigadom, koja se uspjela provući između utvrda. Uspješno su zauzeli Liege 7. kolovoza 1914. godine. Međutim, vanjski prsten utvrda spriječavao je njemačko napredovanje. TUtvrde su odolijevale velikim bombardiranjima. Jedino je na utvrdi Fleron artiljerijskom vatrom uništen mehanizam na kupoli. Utvrda Barchon je jedina pala u pješadijskom napadu [[10. 8.|10. kolovoza]] 1914. godine. Nijemci su protiv utvrda počeli koristiti masivnu artiljeriju. Dovukli su kruppove haubice "[[Debela Berta]]" od 420 mm i [[Škoda|Škodine]] topove od 305 mm. Granate s tih topova su padale okomito nautvrde, pa su probijale beton, a eksplodirale bi sa odgodom, tek kad bi se probile unutar tvrđave. Jedna po jedna tvrđava je bombardirana do predaje. Zadnja utvrda se predala 16. kolovoza 1914. godine. Desetodneva stanka kod Liegea nije bila predviđena po strateškom planu njemačke vojske Schlieffenovom planu. Nijemci su izgubili dva dana. Ipak, njemački zapovjednici su tvrdili da opsada Liegea nije značajnije odgodila njemačku vojsku u njenoj namjeri. Međutim, desetodnevna opsada je podigla moral saveznicima. Francuski predsjednik je gradu Liegeu i njegovim stanovnicima dodijelio orden Legije časti.
 
== Literatura ==