Tetris – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 54 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q71910 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 20:
}}
 
'''Tetris''' ([[ruski jezik|rus]] '''Тетрис''') je logička [[videoigra|video igra]], izdana na gotovo svim igračkim platformama. Jedna je od najpoznatijih video igara uopšte. Tvorac igre je, u junu 1985. bio ruski naučnik [[Aleksej Pažitnov]] (Алексей Пажитнов). Pažitnov je radio kao programer u računarskom centru Sovjetske akademije nauke. <ref>[http://www.atarihq.com/tsr/special/tetrishist.html The Tetris saga] </ref> Ime "tetris" dolazi od grčkog prefiksa "tetra-" ("četiri"), jer su svi delovi sastavljeni od četiri segmenta, i tenisa, Pažitnovljevog omiljenog sporta. <ref name="g4_tetra_tennis">[http://www.g4tv.com/icons/episodes/1314/Tetris.html Intervju s Pažitnovom iz 2004. na američkoj televiziji G4]</ref> Verziju igre za IBM PC platformu napravili su Pažitnovljevi prijatelji Dmitrij Pavlovski i Vadim Gerasimov.
 
''Tetris'' se čak pojavio kao deo [[Umetnost|umetničke]] izložbe na [[Univerzitet]]u Braun u [[Sjedinjene Američke Države|SAD]]-u. <ref>http://bastilleweb.techhouse.org/</ref> Takođe je [[2005]]. zauzeo treće mjesto u izboru "100 najvećih videoigara svih vremena" portala [http://www.ign.com IGN].
 
Najveći deo svoje popularnosti ''Tetris'' je stekao na Nitendovom [[Game Boy]], na kojoj je izdan [[1989]]. Rasprostranjenost konzole je proslavila ''Tetris'' do te mere da je postao nezaobilazan deo [[Popularna kultura|popularne kulture]].
 
== Istorija ==
''Tetris'' je od samih početaka bio predmet spora oko autorskih prava. Godine [[1985]]., nakon što ju je Pažitnov programirao na računaru [[Electronika 60]], a Gerasimov i Pavlovski je prebacili na PC, igra je stekla veliku popularnost u Moskvi, a IBM PC verzija je dospela do [[Budimpešta|Budimpešte]], gde ju je otkrila [[Ujedinjeno Kraljevstvo|britanska]] [[softver]]ska kuća "Andromeda". Prepoznavši potencijalni hit, "Andromeda" je kontaktirala Pažitnova kako bi dobila prava na distribuciju igre, no pregovori su bili neuspešni i "Andromeda" je, i bez programerove dozvole, prava na igru prodala američkoj softverskoj kući "Spectrum Holobyte", koja je na [[SADsjedinjene Američke Države|američkom]] tržištu naredne godine izdala IBM PC verziju ''Tetrisa''. Popularnost igre je bila neverojatna i izazvala je pomamu kakva je do tada bila retko viđena kod kompijuterskih igara.
 
Nakon dve godine borbe oko autorskih prava, "Andromeda" je [[1987]]. uspela dobiti pravo na distribuciju licence za sva kućne kompijutere. Pojavile su se i verzije igre za tada veoma popluarne kompjutere [[Amiga|Amigu]] i [[Atari]].
 
Sovjetska vlada se [[1988|1988.]] uključila u borbu oko autorskih prava preko svoje agencije "Elorg" i uspela dobiti delomična prava na distribuciju igre – samo za arkadne strojeve u zabavnim parkovima, te za igraće konzole koje nisu bile proizvedene u [[Japan]]u i ručne konzole. Prva prava su prodana Atariju, a druga [[Nintendo|Nintendu]]. Nakon što je Atari izdao inačicu ''Tetrisa'' za Nintendovu konzolu NES, zvanu ''TETЯIS: The Soviet Mind Game'', Nintendo ih je tužio i uspio dobiti spor, nakon čega je dobio ekskluzivno pravo distribucije za sve kućne zabavne sustave, a Atari je morao povući igru iz prodaje. Drugi značajni uspjeh za Nintendo stigao je s inačicom ''Tetrisa'' za ručnu konzolu Game Boy: igra se prodala u nevjerojatnih 3 milijuna primjeraka. Sega je također, pod prijetnjom Nintendove tužbe, povukla "svoj" ''Tetris'' za [[Sega Mega Drive]] konzolu, prije nego li je uopće stigao u dućane.
 
Nakon svih ovih borbi za autorska prava, najmanje novca je dobio sam Aleksej Pažitnov. Padom "[[Gvozdena zavesa|gvozdene zavese]]" [[1991]]. godine, Pažitnov je odselio u SAD, gde je [[1996]]. zajedno s Henkom Rodžersom osnovao kompaniju "Tetris Company", kako bi se domogao dela prava od prodaje igre, što mu je uspelo tek delimično. Danas je Pažitnov uspešan dizajner logičkih igara, s desetogodišnjim stažem u [[Microsoft]]u, koji je napustio [[2005]]. godine kako bi se okušao u samostalnim projektima.
Red 45:
[[Datoteka:Tetrominoes IJLO STZ Worlds.svg|right|frame|Sedam djelića inačice ''Tetris Worlds'' : gornji red, s lijeva na desno: ''I, J, L, O'', donji red: ''S, T, Z''.]]
 
Način bodovanja je zasnovan na principu da su bodovi dodijeljeni za svaki uspešno eliminisani redak. Bonus bodovi se dodeljuju za eliminisanje više redaka odjednom (dva, tri ili "tetris" - četiri). [[Nintendo]]ve igraće konzole [[Nintendo Entertainment System|NES]], Game Boy i [[Super Nintendo|SNES]] koriste verovatno najrasprostranjeniji sistem bodovanja.<ref>[http://www.tetrisconcept.com/wiki/index.php?title=Scoring#Original_Nintendo_scoring_system Bodovanje: Originalni Nintendov sistem bodovanja] </ref>
 
U većini verzija igre postoji tipka za ubrzanje padanja delića, čime igrač dobiva više bodova nego da samo čeka da delić padne uobičajenom brzinom.