Operacija Traufe – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
'''Operacija Nadstrešnica''' (njem. ''Traufe'') je bila vojna operacija [[VermahtWehrmacht|Vermahta]]a protiv [[partizannarodnooslobodilačka vojska Jugoslavije|partizana]]a u Sloveniji. Ofanziva je obuhvatila gotovo čitav severozapadni deo Gorenjskog (zapadno od Save), Dolomite i sektor Idrije i Cerkna. Vođena je od 13. do 19. novembra [[1943]]. godine.
 
Za novembarsku ofanzivu tzv. "Traufe" protiv jedinica [[26. triglavska divizija|26. triglavske divizije]] karakteristično je što su borbena dejstva izvođena u veoma teškim vremenskim prilikama. [[Mećava]], dubok [[snijeg|sneg]] i [[magla]] su podjednako smetali i jednoj i drugoj strani.
 
== Pozadina ==
 
Prethodna ofanziva koju je izvodila nemačka komanda u [[operacijskaoperativna zona Jadransko primorje|operacijskoj zoni "Jadransko primorje"]] samo je privremeno usporila razvitak [[Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije|NOVJ]] na Slovenačkom primorju. Nemačke snage su ovde bile isuviše slabe da bi se mogao očekivati značajniji uspeh. U [[Trst]]u se nalazilo oko 4.000 vojnika, ali je njihov prevashodni zadatak bio odbrana obale u slučaju savezničke invazije. Garnizon u Gorici bio je još malobrojniji — svega 500 ljudi. U nekoliko manjih mesta duž pruga Postojna — Trst i Trst — Gorica — Sv. Lucija — Podbrdo — Jesenice Nemci su imali svoje posade. Ostali deo teritorije kontrolisale su partizanske jedinice.
 
Da bi ojačali vlast na Slovenačkom primorju, nemačka komanda formirala je već u toku prvih dana okupacije italijanske kvislinške jedinice. Uz to, nemačke vlasti su uvodile slovenačku administraciju i od Slovenaca pokušale da formiraju policiju i narodnu gardu. Nemci su išli i dalje, pa su partizanima predložili da partizanske jedinice ne napadaju njihove snage i da im omoguće nesmetanu upotrebu komunikacija; u tom slučaju oni ne bi napadali partizane, već su spremni da im isporučuju i hranu. Partizane je najviše iznenadio predlog nemačkih vlasti u Gorici da Narodnooslobodilačko veće za Slovenačko primorje naimenuje članove goričkog gradskog odbora i da partizanska komanda uputi u Goricu 300 starih partizana koji bi bili upotrebljeni za policijsku službu.<ref>Zbornik, tom VI, knjiga 8, dok. br. 153 (izveštaj obaveštajnog odseka 3. operativne zone od 30. novembra 1943).</ref>
Red 17:
== Plan operacije ==
 
Kao prva faza ofanzive Traufe predviđeno je okruženje snaga [[Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije|NOVJ]] na prostoriji između Idrije, sela Gorenja Vas i Cerkno. Odmah zatim usledila bi i druga — stezanje obruča oko okruženih partizanskih snaga, njihovo razbijanje na manje delove i pojedinačno uništavanje.
 
== Tok operacije ==
 
Neprijateljske jedinice počele su posedati polazne položaje za napad već 11. novembra. Sa severne strane, na liniji [[Bohinjska Bistrica]] — [[Bled]] — [[Kranj]], bili su 14. i 19. SS policijski puk, od [[Kranj]]a do Ljubljane 132. grenadirski puk, na liniji [[Ljubljana]] — [[Vrhnika]] — [[Dolenji Logatec]] 134. grenadirski puk i izviđačka grupa, dok je liniju [[Dolenji Logatec]] — [[Idrija]] — [[Vojsko]] — [[Bosansko Grahovo|Grahovo]] — [[Podbrdo]] trebalo da posedne borbena grupa "Gervers".<ref name="Petelin"/>
 
13. novembra 2. bataljon 138. rezervnog puka sa 700 vojnika, tenkovima i oklopnim kolima, krenuo je iz Idrije prema severu. Blizu sela Otaleža došlo je do kraće borbe sa jedinicama 4. bataljona Gradnikove brigade. U kratkoj borbi, u kojoj je poginulo 7 partizanskih boraca, ove jedinice su se povukle usled velike nadmoćnosti okupatora. Istog dana nemačke prethodnice izbile su na raskrsnicu puteva Zelin — Cerkno.