Operacija Morgenwind – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
'''Operacija Jutarnji vjetar''' (njem. ''Morgenwind'', Morgenvind) je bila vojna operacija [[VermahtWehrmacht|Vermahta]]a protiv [[partizannarodnooslobodilačka vojska Jugoslavije|partizana]]a u Dalmaciji ([[Brač]] i [[Šolta]]).
 
Prva etapa, '''Morgenvind I''' je vođena od 6. do 15. januara [[1944]]. godine za zauzimanje [[Brač]]a. Druga faza, '''Morgenvind II''' je vođena je od 7. do 15. januara [[1944]]. godine za zauzimanje Šolte (ranija šifra je bila »[[Operacija Herbstgewitter|Herbstgeviter V]]« za Brač a »[[Operacija Herbstgewitter|Herbstgeviter VI]]« za Šoltu).
 
Nemci su preduzeli operaciju za zauzimanje Brača i Šolte da bi se na taj način obezbedili od eventualnog iskrcavanja jedinica NOV i POJ i saveznika na kopno. Skoro u isto vreme, nemačke jedinice su se iskrcale 19. januara na [[Hvar]] ([[operacija Herbstgewitter|operacija Herbstgeviter IV]]).
 
== Pozadina ==
Red 11:
== Morgenvind I ==
 
Nemci su se iskrcali, skoro bez otpora, [[13. januar1.|13. januara]]a na tri mesta: kod Povije, Pučišća i u Konopljikovoj vali (zatonu), i celo ostrvo zauzeli za tri dana. U iskrcavaniju su učestvovali 738. lovački puk (bez ojačanog 1. bataljona) 118. lovačke divizije, Bataljon obalskih lovaca »Brandenburg« i 2. č 118. linžb. Kod Povije se tom prilikom iskrcao ojačani 3. bataljon 738. lov. puka, dok se ojačani 2. bataljon istog puka iskrcao kod Pučišća, a Bataljon obalskih lovaca »Brandenburg« u Konopljikovoj vali. Iskrcavanje su podržavali 3. ad 668. bap iz rejona Lokve, 7 km istočno od Omiša, i 12. i. 13. baterija obalske artiljerije iz rejona Baške Vode. Prva baterija 668. bap i 1 vod 105. SS-tenkovskog bataljona bili su spremni za dajstva na odseku Baške Vode — Makarska. Zaštitu iz vazduha obezbeđivali su po jedan vod 7. paad u rajonu Omiša, odnosna Makarske. Organizaciju veza obezbeđivali su dolovi 118. bataljona za vezu.<ref>[http://www.znaci.net/00001/4_12_4_8.htm Naređenje Komande 2. oklopne armije od 6. januara 1944. Komandi 15. brdskog armijskog korpusa za zauzimanje ostrva Brača (operacija »Morgenvind«) i Šolte (operacija »Morgenvind II«)]</ref>
 
== Morgenvind II ==
Red 23:
* [[Spisak antipartizanskih operacija u NDH]]
* [[Spisak osovinskih operacija u Jugoslaviji]]
* [[Zimske antipartizanske operacije u Jugoslaviji 1943/1944|Zimske operacije 1943/1944 u centralnom delu Jugoslavije]]
 
== Vanjske veze ==