Televizijska drama – razlika između verzija

m
Bot: popravljanje preusmjeravanja
m (Bot: Migrating 3 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q356055 (translate me))
m (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
Televizijska drama u užem smislu predstavlja posebnu književnu formu koja se razvila [[1930-e|1930-ih]], a svoj vrhunac imala [[1940-e|1940-ih]] i [[1950-e|1950-ih godina]], a predstavljala je dramski tekst specifično napisan za izvođenje na [[televizija|televiziji]]. U to doba se zbog tehnoloških ograničenja televizijski program gotovo svuda morao prikazivati jedino uživo, pa se televizijske drame na prvi pogled nisu previše razlikovale od kazališnih predstava. Međutim, neke druge tehnološke specifičnosti (korištenje krupnih planova, specijalni efekti) su omogućavale drukčiju vrstu prezentacije radnje, likova i glume.
 
Televizijska drama je počela gubiti svoj klasični oblik s pronalaskom praktičnih [[magnetoskop]]a koji je omogućio bilježenje i naknadno reproduciranje televizijske slike. Tada je TV-drama postala sinonim za dramske emisije snimljene magnetoskopskom tehnikom, najčešće u za to posebno opremljenim [[televizijski studio|studijima]]. Istovremeno se za snimanje u eksterijerima koristile klasične filmske tehnike, pa se razvila posebna forma zvana [[tV-film|televizijski film]].
 
Dalji razvitak tehnologije, kao i sve veće međusobno isprepletanje filmske i videotehnike u potpunosti je izbrisalo razliku između TV-drame i TV-filma, te je TV-drama postala sinonim za potonje.
64.473

izmjene