Tekst procesor – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 1 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q54277 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
'''Program za obradu teksta (riječi)''' (koriste se još anglizmi ''tekst procesor'' te ''procesor riječi''<ref name="InfoRjecnik">Kiš Miroslav, ''Englesko-hrvatski i hrvatsko-engleski informatički rječnik'', Zagreb, Naklada Ljevak, 2000., str. 983</ref>) je [[računalnikompjuterski program|program]] čija je svrha pisanje i obrada teksta. Najpoznatiji su predstavnici [[Microsoft Word]], Wordperfect, Wordstar, itd.
 
Najjednostavnija način za razlikovanje programa za obradu teksta i [[Uređivač teksta|uređivača teksta]]:
Red 6:
 
 
Prvi tekst procesori npr. '''RNO''' (ovo je naziv tekst procesora) su kreirali fajl tipa '''pismo. rno''' a komande su se pisale u posebnom redu. Poseban red za komandu je počinjao sa specijalnim karakterom npr. tačkom. Komanda tipa "'''. LM 5'''" i "'''. RM 55'''" je označavala broj karaktera od ivice papira za levu i desnu marginu. Tekst bi se onda obradio [[kompajler]]om i konačna verzija dokumenta je bila kao '''pismo. lst'''. Ako bi u tekstu bilo grešaka iste bi se ispravljale u fajlu '''pismo. rno''' pa bi se opet radilo kompajliranje... Način pisanja članaka u [[VikipedijaWikipedia|Vikipediji]] podseća na ta vremena ("Prikaži pretpregled").
 
Dug je bio put do pojave Vorda (Word) Pre njega tu su bili:
Red 16:
*Vord Perfekt (Word Perfect)
 
Jedan od prvih ljudi koji je imao tekst procesor na raspolaganju je bio [[Jimmy Carter|Džimi Karter]], bivši američki predsednik i uz pomoć računara i tekst procesora je pisao svoje [[memoari|memoare]].
 
Smatra se da korisnici računara u 80% slučajeva računar koriste pre svega kao tekst procesor.