Pigment – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto s hrvatske Wikipedije
(nema razlike)

Verzija na datum 21 januar 2008 u 10:22

Pigment je materijal koji izgleda obojeno zbog selektivne apsorpcije i refleksije svjetlosti.

Mineralni pigment ultramarin

Pigmenti se koriste kao bojila u naličima, tintama, plastičnim i tekstilnim materijalima te prehrambenim i kozmetičkim proizvodima. Mogu biti od prirodnih materijala (organskog ili anorganskog podrijetla) ili umjetni (kemijski sintetizirani). Npr. pigmenti minerala: oker, crveni, zeleni ili pigmenti iz školjaka: grimizni itd.

U industriji i umjetnosti pigmenti su netopiva bojila koja se obično koriste u obliku praha zajedno sa vezivima (ulje, ljepilo, lakovi, jaje) i drugim sastojcima (npr. voda).

U biologiji je pigment bilo koja tvar koja daje boju biljnim ili životinjskim stanicama, npr. klorofil, hemoglobin, melanin.

Osnovna boja i svojstva otpornosti pigmenata određena su njihovim kemijskim sastavom, dok su nijansa, intetenzitet, pokrivnost, moć bojenja i postojanost modificirani drugim čimbenicima. Boja pigmenta određena je selektivnom apsorpcijom i refleksijom raznih valnih duljina vidljivog spektra. Tako se npr. plavi pigment pojavljuje u plavoj boji, jer reflektira plavu valjnu duljinu upadnog bijelog svjetla, a apsorbira sve ostale.