Taksonomske kategorije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 99 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q11398 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
'''Taksonomske kategorije''' predstavljaju nivoe hijerarhije u biološkim klasifikacijama, tj. u [[taksonomija|taksonomiji]]. Ovim apstraktnim pojmovima dodeljuju se konkretna značenja u vidu imena nek grupe organizama ([[takson]]), čime je omogućeno određivanje hijerarhijske pozicije tog taksona među svim živim bićima. Osnovna taksonomska kategorija je [[Biološka vrsta (biologija)|vrsta]], a postoje hijerarhijski i niže i više kategorije.
 
Glavne taksonomske kategorije su '''vrsta''' (na latinskom species), '''rod''' (lat. genus), '''familija''' (lat. familia), '''red''' (lat. ordo), '''klasa''' (lat. classis), '''razdeo''' (u botanici) odnosno '''tip''' ili '''kolo''' (u zoologiji) - lat. phylum, i '''carstvo''' (lat. regnum). Dodatne taksonomske kategorije nastaju dodavanjem prefiksa ''pod-'' ili ''nad-'' (lat. sub-, super-), ili su u slučaju da su niže od ranga potfamilije definisane posebnim imenom. Hijerarhija taksonomskih kategorija predstavljena je u sledećoj tabeli, gde svaka glavna kategorija sadrži bar jednu glavnu kategoriju neposredno ispod nje (tako je rod izgrađen od jedne ili više vrsta, familija od bar jednog roda itd.).
Red 59:
* Primer prikazan u tabeli je modifikovana klasifikacija skrivenosemenica od strane [[Kronkvist]]a (Cronquist, 1981) i Tahtadžana (Tahtadžяn, Takhtajan, 1987). Noviji pogled na klasifikaciju skrivenosemenica možete pogledati na stranicama [[APG]] i [[skrivenosemenice]].
 
* Sa otkrićem razlika između [[eukariotieukariote|eukariotskih]] i [[prokariotiprokariote|prokariotskih]] organizama uvedena je najpre taksonomska kategorija natcarstva, sa dva taksona - Prokaryota i Eukaryota. Kasnijim istraživanjima ustanovljeno je postojanje i dovoljno velikih razlika između pravih bakterija i arhebakterija, a i između grupa unutar eukariotskih carstava. Stoga je povećan broj eukariotskih carstava (broj varira od autora do autora) a predložena je i hijerarhijski vrhunska kategorija - domen (engl. domain). Postoje tri domena živih organizama - Eubacteria (Bacteria), Archaea i Eukarya.
 
* Jedan od velikih problema taksonomije predstavlja i koncept vrste kod prokariotskih organizama.