Logička konjunkcija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 56:
2. Ako imamo više elemenata koje konjugujemo, rezultat je isti bez obzira na redoslijed izvršavanja konjugacije. Drugim riječima, nije bitno da li prvo konjugujemo prvi sa drugim, a onda rezultat sa trećim, ili prvo npr. drugi sa trećim, pa rezultat sa prvim:
::<math>\forall p, q, r, (p \land q) \land r = p \land (q \land r)</math> ([[asocijativnost]])
3. Ako se jedan element <math>p</math> konjuguje sa nekim složenim elementom koji predstavlja [[disjunkcija sudova|disjunkciju]] drugih elemenata, tada se element <math>p</math> može prvo konjugovati sa svakim od njih posebno, a onda nad ta dva rezultata izvršiti disjunkciju. Ista situacija važi i ako je složeni operand konjunkcija. Drugim riječima, važe slijedeće formule:
::<math>\forall p, q, r, p \land (q \lor r) = (p \land q) \lor (p \land r)</math> (lijeva [[distributivnost]] po disjunkciji)
::<math>\forall p, q, r, p \land (q \land r) = (p \land q) \land (p \land r)</math> (lijeva distributivnost po konjunkciji)
Red 75:
</source>
 
Pored toga, konjugacija se koristi i u radu sa [[bitsuština|bitovima]]ovima koji grade memorijske lokacije; bit sa vrijednošću <code>1</code> se posmatra kao logička vrijednost „tačno“ (⊤) a bit sa vrijednošću <code>0</code> se posmatra kao logička vrijednost „netačno“ (⊥), a rezultat operacije je broj koji je sačinjen od bitova koji predstavljaju rezultate konjugacije svih odgovarajućih bitova operanada. Tada se u -{C}--u koristi operator <code>&</code>, a iako u standardnom Paskalu ne postoji ovaj operator, razna proširenja ga definišu i označavaju isto kao i obični operator -{AND}-. Tako, ako imamo brojeve <code>p = 45</code> i <code>q = 56</code>, rezultat njihove binarne konjugacije je slijedeći:
 
<math>