Virginia Rappe – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 29:
 
Nesporna je činjenica da je Rappei na zabavi naglo pozlilo, te je pozvan hotelski ljekar koji joj je dijagnosticirao [[intoksikacija|trovanje]] alkoholom, na recept dao [[morfij]] za ublažavanje bolova i otpustio na kućnu njegu. Dva dana kasnije je prebačena u bolnicu; tamo je njena prijateljica Bambina Maude Delmont rekla ljekarima da ju je Arbuckle silovao. Ljekar je pregledao Rappe, ali nije pronašao nikakve tragove koji bi ukazivali na to. Rappe je umrla 9. septembra, četiri dana nakon incidenta. Autopsija je kao uzrok pokazala [[peritonitis]], odnosno komplikacije izazvane napuknućem [[mokraćni mjehur|mokraćnog mjehura]].
 
Delmontine tvrdnje su, međutim, ozbiljno shvatile lokalne vlasti, a prije svega [[Matthew Brady (tužilac)|Matthew Brady]], okružni tužilac sa političkim ambicijama koji je držao da će mu suđenje hollywoodskoj superzvijezdi pomoći da postane guverner Kalifornije. Arbuckle je uhapšen pod optužbom za ubistvo, ali je nakon tri tjedna uz plaćanje [[kaucija (kazneno pravo)|kaucije]] pušten da se brani sa slobode. Cijeli je slučaj izazvao [[medijski cirkus]], a u tome su najveću ulogu imale novine [[William Randolph Hearst|Williama Randolpha Hearsta]] sa svojim senzacionalističkim naslovnicama, izazvavši podjelu američke javnosti na one koji su držali da je Arbuckle kriv, i one koji su držali da je nevin.
 
Prvo suđenje je otpočelo 14. novembra, a završilo 4. decembra kada je [[porota]] na dugotrajnog vijećanja izvijestila sud da se ne može suglasiti o krivnji (10 članova je bilo za oslobađanje, a 2 za osudu), te je cijeli proces [[mistrial|poništen]]. Drugo suđenje, s novom porotom, je otpočelo 11. januara, a završilo 3. februara 1922. godine. I ovo suđenje je poništeno zbog nesuglasja porote, iako je ovaj put 9 porotnika bilo za osudu, a samo tri za oslobađanje. Treće suđenje je otpočelo 13. marta, a završeno je 12. aprila kada je porota nakon samo šest minuta vijećanja donijela jednoglasnu odluku kojom se Arbuckle konačno oslobađa. Za glumca je to bila [[Pirova pobjeda]], jer su ga hollywoodski studiji, suočeni s [[moralna panika|kampanjom moralista]] protiv "razvratnog" Hollywooda, stavili na neslužbenu "crnu listu", obustavili sve njegove projekte, de facto okončavši njegovu filmsku karijeru.
 
==Filmografija==