Linear B – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q190102 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
'''Linearno B pismo''' je većim dijelom slogovni grafijski sustav koji se u drugoj polovici drugog tisućljeća pr. Kr. koristio za zapisivanje starog oblika [[grčki jezik|grčkog jezika]]. Ne bilježi se opreka između duljine i kraćine sloga. Osim znakova slogovne vrijednosti, za neke frekventnije pojmove (kao npr. čovjek, žena, žito, kola, pehar) postoje i [[ideogram]]i koji predstavljaju čitave riječi. Postoje simboli za brojevne jedinice. [[Brojevni sistem|Brojevni sustav]] je decimalan, ima znakova za razlomke.
 
Pismo je vjerojatno nastalo u kontinentalnoj [[Grčka|Grčkoj]] gdje je kretsko [[linearno A pismo]] prilagođeno grčkom jeziku oko 16. st. pne. kada [[minojska civilizacija|minojska kultura]] bilježi najveći procvat. Kasnijim je napredovanjem [[Mikena|Mikene]] linearno B pismo preneseno na [[KretaKrit|Kretu]]. Upravo su na Kreti, u Knosu, nađeni najstariji primjerci linearnog B pisma. Odnose se na doba vladavine Ahejaca u 15. st. pne. Jezik je grčki.
Sadržaj se pločica uglavnom odnosi na upravnu službu: donose se popisi imanja, zaliha hrane, zavjetnih darova božanstvima. Iz toga se može iščitati društveno uređenje: vladar upravlja podanicima i područjima uz pomoć upravitelja zaduženih za uredno vođenje knjiga.
Red 7:
Tablice na terenu nije lako uočiti. Duge su oko 10 centimetara i dosta tanke pa se lako mogu zamijeniti s ostatcima keramičkih predmeta. Znakovi su pomoću stilusa urezivani u meku glinu koja se sušila na suncu. Moguće je da se još pisalo na drvu i koži, ali se to u normalnim uvjetima nije moglo očuvati do danas. Pisanje u glini postojalo je u Babiloniji i susjednim kraljevstvima gdje se pisalo tzv. klinastim pismom. Iako je i tamo sadržaj pločica većim dijelom bio sličan, sumerske poznaju i literarne sadržaje: na 12 su glinenih pločica opisana junačka djela kralja Gilgameša.
 
Pločice su pronađene u arhivima palača u Knosu, Mikeni, Pilu, te na posuđu iz Tebe, Tirinta i Eleuzine. [[VelikaUjedinjeno BritanijaKraljevstvo|Britanski]] arheolog [[Arthur Evans]] je početkom 20. st. započeo iskopavanja u Knosu gdje je pronašao pločice s natpisima iz brončanog doba. Vidi se da su se na otoku u tom razdoblju izmijenjivali različiti sustavi pisanja, ali se nije sačuvalo dovoljno primjera da bi se mogli dešifrirati. Najopticajnije je bilo najmlađe pismo koje je Evans nazvao linearnim B pismom. Dešifrirali su ga od [[1951]]. do [[1953]]. [[Michael Ventris]] i [[John Chadwick]].
 
U Pilu je otkrivena odaja iz mlađeg [[brončano doba|brončanog doba]] (13. st. pne.) s potpuno istom vrstom tablica. Iste su pločice pronađene i u Mikeni sredinom 20. st. Tablice su proizvod dobro razvijenog birokratskog sistema i mogu se usporediti s tablicama i računima mezopotamske hramske birokracije.