Razlike između izmjena na stranici "Julijevci-Klaudijevci"

Dodano 115 bajtova ,  prije 9 godina
m
Bot: popravljanje preusmjeravanja
m (Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q192841 (translate me))
m (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
'''Julijevci-Klaudijevci''', odnosno '''Julijevsko-klaudijevska dinastija''', termin je kojim se označavaju prvih pet [[Rimsko Carstvo|rimskih careva]], koji su se na prestolu nalazili od 27. godine st. e., kada je [[August (rimski car)|Oktavijan Avgust]] uspostavio poredak poznat pod nazivom [[principat]], do 68. godine n. e., kada je car [[Neron]] izvršio samoubistvo. Svih pet careva bili su putem bračnih veza i posvojenja povezani s [[patriciji|patricijskim]] rimskim rodovima Julijevaca (''Iulii'') i Klaudijevaca (''Claudii'').
 
Oktavijan Avgust je pripadao rodu Julijevaca jer ga je posvojio [[Gaj Julije Cezar|Julije Cezar]], njegov ujak u drugom kolenu. [[Tiberije]], koga je Avgust odredio za naslednika, pripadao je rodu Klaudijevaca, ali je nakon posvojenja od strane Avgusta postao pripadnikom i roda Julijevaca. Poslednja tri cara julijevsko-klaudijevske dinastije imala su zajedničko julijevsko-klaudijevsko poreklo. [[Kaligula]] je imao zajedničko julijsko-klaudijevsko poreklo, a bio je i rođeni Avgustov praunuk. [[Klaudije]] je pripadao rodu Klaudijevaca, ali je istovremeno bio i član roda Julijevaca preko svoje bake s majčine strane, Oktavije Starije, Avgustove sestre, čija je pak baka sa majčine strane bila Julija, sestra Julija Cezara. Neron je takođe delio zajedničke julijevsko-klaudijevske pretke i bio je rođeni Avgustov čukununuk.
 
==[[Oktavijan August (rimski car)|August]]==
Njegova vladavina je bila obilježena vječitom brigom o novoj generaciji koja će nakon njega preuzeti vladavinu Carstvom. Iako je tijekom njegove vladavine bilo bezbroj tragičnih smrti od onih u vojnim akcijama ([[Druz]], [[Gaj Cezar]]) preko onih od bolesti ili trovanja ([[Lucije Cezar]]) do onih po osobnom Augustovom naređenju ([[Agripa Postum]], [[Cezarion]]) u trenutku careve smrti dinastija je izgledala sigurna s četiri punoljetna potencijalna nasljednika: [[Tiberije]], [[Germanik]] (sin Druza),[[Klaudije]] (sin Druza), [[Julije Cezar Druz]] (sin Tiberija), šest maloljetnih prinčeva [[Nero Cezar]], [[Druz Cezar]], [[Kaligula]] (sinovi Germanika), [[Klaudije Druz]] (sin Klaudija) [[Marko Emilije Lepid]] i [[Marko Junije Silan Torquatus]] (potomci Augusta po ženskoj liniji) i veliki broj princeza. Bez obzira na rimske teorije zavjere [[August]] je najvjerojatnije preminuo prirodnom smrću u 77. godini života.
 
==[[Tiberije]]==
Tijekom vladavine ovog cara Julijevsko-klaudijevska dinastija je krenula nepovratnim putem u izumiranje. Tijekom prvobitnog razdoblja dinastičke sloge preminuti će najvjerovatnije prirodnim putem popularni prestolonasljednik [[Germanik]] i [[Klaudije Druz]] nesretnim slučajem (ugušio se hvatajući ustima bačenu jabuku). Doba unutar dinastičkih nasilnih smrti počinje trovanjem careva sina [[Julije Cezar Druz]]a i pokušajem [[Lucije Elije Sejan|Sejana]]a da preuzme vlast u [[Rimsko Carstvo|Rim]]u. Tijekom tog razdoblja biti će pogubljeni prinčevi [[Nero Cezar]] i [[Druz Cezar]] što će ostaviti trajne mračne posljedice na ovu dinastiju pošto će carevi u rođacima od tada vidjeti potencijalne pučiste. U trenutku smrti Tiberija Carstvo ima 8 punoljetnih prinčeva: [[Tiberije Gemel]], [[Kaligula]], [[Klaudije]], [[Marko Junije Silan Torquatus]], [[Decim Junije|Decimus Junius Silan Torquatus]], [[Lucije Junije|Lucije Junije Silan Torquatus]], [[Marko Emilije Lepid]] i [[Rubelije Plaut]] iako su se posljednjih 5 smatrali drugorazrednim. Kako niti jedan od troje prinčeva glavne dinastije nema potomaka postaje svim očita dinastička kriza koja se javlja na obzoru. Iako rimski povjesničari u svojim teorijama zavjere navode da je [[Tiberije]] ubijen to se danas više ne smatra istinitim zbog njegovih visokih godina i bolesti koju su ti isti povjesničari naveli.
 
==[[Kaligula]]==
Odrastavši na Tiberijevom dvoru s dva brata koja su mu bila pogubljena ovaj car je vječito vladao u strahu od potencijalnih prijetnji unutar julijevsko-klaudijevske dinastije. Zbog sukoba s Senatom te prijetnje su postale veoma ozbiljne što dovodi do pogubljenja više prinčeva. Među žrtvama kratke vladavine Kaligule su bili prinčevi [[Tiberije Gemel]] i [[Marko Emilije Lepid]] koji su pogubljeni. Početkom [[41|41.]] godine kada nasilno završava njegova vladavina od punoljetnih prinčeva višeg reda živ je samo [[Klaudije]]. Od "drugorazrednih" punoljetnih prinčeva tu su pripadnici Torquatuovog ogranka [[Marko Junije]], [[Decim Junije]] i [[Lucije Junije]], ali i malo poznati [[Faustus Cornelius Sulla Felix]] koji ima neupitno "najjače" rimsko rodoslovlje pošto je bio potomak diktatora [[Kornelije Sula|Sule]], [[Marko Antonije|Marka Antonija]], [[August]]ove sestre, a ujedno je i bratić [[Neron]]. Među maloljetnim prinčevima ovog doba imamo samo [[Rubel Plaut]]a i Luciusa Domitiusa Ahenobarbusa ([[Neron]]).
 
==[[Klaudije]]==
 
==Rimski povjesničari==
Za izumreće ove dinastije povjesničari koji su živjeli u prvom stoljeću optužuju prije svih tamošnje princeze koje su bile opasnije od careva. Augustovu ženu [[Livija Dusila|Liviju]] su bez jasnih dokaza optuživali za ubojstva vlastitog sina Druza, vlastitog unuka Germanika, Augustovih nasljednika Gaja i Lucija Cezara kao i samog Augusta. Dok se te optužbe nikako ne mogu potvrditi one protiv [[Livila|Livile]] (žene [[Julije Cezar Druz|Julija Cezara Druza]] Tiberijeva nasljednika) za ubojstvo supruga su bile potvrđene sudskim postupkom. Također se smatra da je zajedno s ljubavnikom [[Lucije Elije Sejan|Sejanom]]om "uredila" zatvaranje i pogubljenje carskih prestolonasljednika [[Nero Cezar]]a i [[Druz Cezar]]a stvarajući lažne dokaze njihove navodne izdaje. Posljednja od tih crnih "žena" ove dinastije je bila majka cara Nerona [[Agripinila|Agripina Mlađa]] koja se optužuje za ubojstvo Klaudija, njegovog sina Britanika (indicije potvrđu ova dva ubojstva).
 
==Napomena==
 
{{Start box}}
{{Succession box|title=[[Julijevci-Klaudijevci|Julijevsko-Klaudijevska dinastija]]|before=[[Rimska Republika]]|after=[[Flavijevci|Flavijevska dinastija]]|years=30. pne. – 69 n.e.}}
{{end box}}
 
64.473

izmjene