Jugurta – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 29 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q156173 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 14:
==Jugurtin rat==
Jugurta nastavlja [[112. pne.]] rat sa Adherbalom. Pri tom navlači bes Rima, jer je ubio jednog Rimskog bogataša, koji je pomagao Adherbalu.
Posle kratkog rata sa [[Rimska republikaRepublika|Rimljanima]] Jugurta se predaje i zaključuje povoljan mirovni sporazum. Rimski tribun Memijus tvrdi da je Jugurta do tog sporazuma došao podmićivanjem rimskog komadanta Numidije. Jugurtu pozivaju u Rim da svedoči protiv rimskog komadanta. Posle Jugurta ponovo gubi podršku kada ubija rivala za mesto kralja. Rat između Jugurte i [[Rimska republikaRepublika|Rima]] naziva se [[Jugurtin r]]at i traje od [[112. pne.]] do [[105. pne.]] .
 
Izbija ponovo rat između [[Rimska republikaRepublika|Rimljana]] i Jugurte, a vodi ga kozul Metel. Rat se produžavao jer su Rimljani želili da odlučno poraze Jugurtu.
Frustriran nedostatkom prave borbe protiv Jugurte, rimski oficir [[Gaj Marije]] odlazi u Rim sa željom da postane konzul. Kad je izabran za konzula [[Gaj Marije]] vrši velike reforme rimske armije. Gaj Marije šalje kvestora [[Kornelije Sula|Kornelija Sulu]] u Mauritaniju, da bi se suzbila podrška Jugurti. Uz pomoć kralja Mauritanije hvataju Jugurtu i time završavaju rat. Jugurtu odvode u okovima u Rim, prikazuju ga na trijumfalnom pohodu kroz Rim i ubijaju ga [[104. pne.]] .