Lambert od Spoleta, car Svetog Rimskog Carstva – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 23 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q354823 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
'''Lambert od Spoleta''' (oko [[875]]. - [[Marengo]], [[15. 12.|15.12.]] [[898]].) je bio [[car]] [[Sveto Rimsko Carstvo|Svetog Rimskog Carstva]] i vojvoda od Spoleta između [[894]]. i [[898]] godine.
 
Kako je bio okrunjen za cara još tijekom života svoga oca i carskog prethodnika [[Guido od Spoleta, car Svetog Rimskog Carstva|Guido od Spoleta]] nitko u njegovom taboru nije postavio pitanje naslijeđivanja u trenutku careve smrti 894. godine. Bez obzira na to probleme koje on naslijeđuje teško da bi itko mogao riješiti.
 
To je razdoblje rata protiv tadašnjeg kralja Italije [[Berengar, car Svetog Rimskog CarstvaI.|Berengara]] koji u trenutku kada mu vojna situacija postaje kritična poziva u pomoć svoga rođaka njemačkog kralja [[Arnulf Karantanski|Arnulfa od Karantanije]] koji pobjeđuje u bitkama Lamberta i kruni se u [[Rim]]u 896. godine za kralja Italije i cara Svetog Rimskog Carstva.
 
Te pobjede ovog opasnog Lambertovog protivnika su bile kratkoga daha pošto je tijekom svoje talijanske kampanje Arnulf obolio i vratio se kući u Njemačku. Njegovo napuštanje talijanskog ratišta rezultira ponovnim osvajanjem Rima od strane spoletskog vojvode koji se tada osvećuje onima koji su ga "izdali". Tako stabilizirana situacija u Italiji se održala malo duže od godinu dana tijekom koje [[Berengar, car Svetog Rimskog CarstvaI.|Berengara]] oprema novu vojsku. Finalna bitka ova dva protivnika se vodi 898. godine kraj Pavije kada Lambert pobjeđuje samo da bi koji dan poslije bio ubijen u atentatu.
 
Njegov nasljednik Guido IV vojvoda od Spoleta odustaje od carske politike svoga prethodnika zadovoljavajući se svojim vojvodstvom. Niti takav mirotvorni potez nije dio mir Italiji tijekom anarhije raspada karolinške vlasti u Europi.