Juche kalendar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
{{Kalendari}}
{{dablink|[[Џуче календар]] - ćirilicom}}
'''Džuče kalendar''' (''Juche'') je zapravo varijacija [[gregorijanski kalendar|gregorijanskog kalendara]], čija je godina 1 bazirana na godini rođenja [[Kim Il-sung]]a ([[15. 4.|15. april/travnja]] [[1912]]). Kalendar je uveden 1997, koriste ga [[Severnademokratska Narodna Republika Koreja|severnokorejska]] vlada i pridružene organizacije. ''Juche'' (doslovno "glavnina" ili "tema", u severnokorejskim publikacijama se prevodi i kao "nezavisni stav" ili "duh samooslanjanja") je naziv zvanične ideologije severnokorejskog režima.
 
U severnokorejskim publikacijama ''Juche'' godina se obično stavlja ispred godine n.e., npr. ''Juche 96 (2007)''. Moguće je videti i obrnut redosled: ''27 June 2007 Juche 96''. Meseci su istovetni kao i u standardnom gregorijanskom kalendaru.
 
Političke ere nisu neobične na dalekom istoku: sistem [[imejapanska japanske ereera|imena japanske ere]] (''Nengo''), na osnovu vladavine cara ili [[Minguo kalendar]], koji se još koristi na [[Tajvan]]u, koji kao prvu godinu uzima godinu proglašenja republike, takođe 1912. Ali ove ere nisu zasnovane na rođenju nekog pojedinca kao ''Juche'' sistem (pa i era gregorijanskog kalendara). Slučajno se dogodilo da su brojevi godina istovetni po ''Juche'', Minguo i nekadašnjem japanskom [[Taishō period]]u.
 
==Takođe pogledati==