Wikipedija:Kako napraviti novi članak – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 23:
== Stvaranje novog članka ==
 
# Otvorite stranicu s postojeće poveznice, ili
# Otvorite stranicu izravnim upisivanjem Internet adrese, ili
# Otvorite stranicu sa [[Wikipedija:Stranica za vježbanje|stranice za vježbanje]] ili
# Otvorite stranicu direktno
 
=== Otvorite stranicu s postojeće poveznice ===
Izaberite temu o kojoj želite pisati, i otkucajte ime članka iza http://sh.wikipedia.org/wiki/ (npr. http://sh.wikipedia.org/wiki/Naslov_novog_članka ), izaberite opciju za izmjenu te stranice i unesite tekst. Kako je wikipedia u najranijoj fazi svog nastanka, imate gotovo bezgraničan izbor tema. Takođe vas pozivamo da učestvujete i u prenošenju i prevođenju članaka sa drugih wikipedia (ukoliko ne govorite engleski, španski, poljski, njemački na kojima je do sada napisan najveći broj članaka, provjerite bosansku, hrvatsku i srpsku wikipediju koje imaju niz dobrih članaka i za koje su neophodne samo minimalne izmjene), što će samo obogatiti naš enciklopedijski fond.
 
Kad gledate članke u Wikipediji, vidjet ćete poveznice na stranice koje još nisu napisane. Takve su poveznice <font color="red"><u>crvene boje i podcrtane</u></font>. Kad kliknete na njih, otvara se stranica koja kaže nešto u smislu:
 
:You've followed a link to a page that doesn't exist yet.
:To create the page, start typing in the box below:
 
Ispod toga je velik prostor za upisivanje teksta. U taj prostor upišite svoj članak. Zatim obavezno kliknite na dugme "'''Pretpregled/Претпреглед'''", koje je ispod prozora za izmjenu. To dugme će vam prikazati kako će izgledati nova stranica kad je snimite. Ako niste zadovoljni, opet možete mijenjati stranicu, a onda opet kliknite "'''Pretpregled/Претпреглед'''". Tek kad ste sigurni da takvu stranicu želite, kliknite na dugme "'''Sačuvaj - Сачувај'''". Stranica će odmah biti snimljena na Wikipediju.
 
'''Može i drukčije:''' ako na nekoj postojećoj stranici vidite riječ ili frazu koja treba imati svoju stranicu, pretvorite tu riječ ili frazu u poveznicu. To se radi ovako: na postojećoj stranici kliknite '''''Uredi ovu stranicu''''', stavite dotičnu riječ ili frazu u dvostruke uglate zagrade (ovako:<code><nowiki>[[</nowiki></code>''ime vaše stranice''<code><nowiki>]]</nowiki></code>) i snimite postojeću stranicu. Dobili ste poveznicu. Kliknite na poveznicu i ona će vas odvesti - ili na stranicu koja već postoji s tim naslovom ili na praznu stranicu. To je izvrstan način za stvaranje novih članaka.
 
===Otvorite stranicu izravnim upisivanjem Internet adrese===
 
Jedan od najlakših načina da stvorite novu stranicu jest da upišete njezino ime u prozorčić gdje piše Internet adresa:
 
:<nowiki>http://hr.wikipedia.org/wiki/</nowiki>''Ime_stranice''
 
Tamo gdje smo napisali ''Ime_stranice'' trebate upisati željeno ime. Znak _ mora stajati umjesto razmaka. Na primjer, ako želite stvoriti stranicu po imenu ''Bolesti uha, grla i nosa'', napisat ćete:
 
:<nowiki>http://www.wikipedia.org/wiki/Bolesti_uha,_grla_i_nosa</nowiki>
 
Pojavit će se stranica s tim naslovom. Kliknite na tekst '''''Uredi ovu stranicu''''' i upišite članak.
 
'''Međutim''', kad stvorite stranicu tim načinom, lako je moguće da ćete dobiti "siroče" - nijedan drugi članak neće imati poveznice na tu stranicu. Siroče nije dobra stvar, pa zato dodajte poveznice onim stranicama koje imaju veze s vašom temom.
 
=== Otvorite stranicu sa stranice za vježbanje ===
 
* Pođite na [[Wikipedija:Stranica za vježbanje|stranicu za vježbanje]], kliknite '''''Uredi ovu stranicu''''' i upišite poveznicu (ovako:<code><nowiki>[[</nowiki></code>''ime vaše stranice''<code><nowiki>]]</nowiki></code>) i snimite stranicu.
* Kliknite na poveznicu koju ste upravo stvorili i otvorit će se vaša stranica u koju ćete upisati tekst.
 
===Direktno otvaranje stranice===
Ovaj način vam omogućava da na najbrži način stvorite novi članak.
<div style="border-color:black;border-style:solid;border-width:1px;background:white;padding:5px;margin:5px;">
<center>
 
Počnite uređivati novi članak upisavši njegov naslov
 
<inputbox>
type=create
preload=Template:New_page
editintro=Template:New_article_intro
width=25
</inputbox>
</div>
 
== Daljnje informacije ==
 
Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoj kompjuter (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. To je korisno i zato što onda možete čuvati svoje tekstove na kompjuteru.
 
'''Napomena: Smijete unositi samo materijale (tekst, slike itd.) koji su vaše vlasništvo ili [[Javno vlasništvo|javno dobro]]. Smijete prevoditi članke iz Wikipedija na drugim jezicima.'''
 
Korisne stranice:
 
* [[Wikipedija:Stil]]
* [[Wikipedija:Shema članka]]
* [[Wikipedija:Preusmjeravanje]]
 
== V. također ==