Wikipedija:Kako napraviti novi članak – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Dobro došli na Wikipediju!''' Ovo je kratki vodič o nekim stvarima koje morate znati prije nego što napravite svoj prvi enciklopedijski članak. Objasnit ćemo što VALJA a što NE VALJA raditi kada se piše članak, a onda dati kratka uputsva kako se radi članak. Prije nego što započnete raditi svoj novi članak, zgodno je pogledati nekoliko kratkih savjeta:
 
#'''Pokušajte uređivati već postojete članke''' kako bi ste uvježbali način pisanja i korištenje wikipoveznica unutar članka. Također pokušajte čitati neke od boljih članaka, na primjer one navedene kao [[WP:IČ|izabrani članci]].
#'''Prvo pretražite Wikipediju''' kako bi ste bili sigurni da članak o temi koju namjeravati obraditi ''već ne postoji'', možda pod drugim nazivom. Ukoliko ste već pronašli članak o temi koja vas zanima, možda je bolje umjesto da napišete članak [[WP:redirect|preusmjeriti]] naziv koga ste mislili upotrijebiti na već postojeći članak.
#'''Prikupljate reference''' na izvor(e) vaših informacija. Članci koji ne citiraju već objavljene izvore mogu biti izbrisani.
#Molimo '''nemojte stvarati''' stranice o '''vama i vašim prijateljima''', stranice za '''oglašavanje''' ili '''lične eseje/sastave'''.
#'''Budite oprezni''' u pitanjima koja se tiču: '''kopiranja sadržaja''', i '''kontroverznog''' sadržaja.
#Prikupljate informacije na temelju '''pouzdanih objavljenih izvora'''. (Jesmo li ovo već spomenuti?)
#Stvorite '''novu straniu'''.
#'''Navedite references''' za vaše izvore. ('''''To ozbiljno mislimo.''''') Ako znate da će vam trebati više uređivanja da navedete reference kako treba, stavite template '''<code>{{tl|radoviuutoku}}</code>''' na vrh članka kako bi drugi urednici znali da radite na njemu, pa ga ne bi označili za brisanje.
 
 
 
== Stvaranje novog članka ==
 
 
Izaberite temu o kojoj želite pisati, i otkucajte ime članka iza http://sh.wikipedia.org/wiki/ (npr. http://sh.wikipedia.org/wiki/Naslov_novog_članka ), izaberite opciju za izmjenu te stranice i unesite tekst. Kako je wikipedia u najranijoj fazi svog nastanka, imate gotovo bezgraničan izbor tema. Takođe vas pozivamo da učestvujete i u prenošenju i prevođenju članaka sa drugih wikipedia (ukoliko ne govorite engleski, španski, poljski, njemački na kojima je do sada napisan najveći broj članaka, provjerite bosansku, hrvatsku i srpsku wikipediju koje imaju niz dobrih članaka i za koje su neophodne samo minimalne izmjene), što će samo obogatiti naš enciklopedijski fond.
 
Linija 6 ⟶ 22:
 
* [[Wikipedia: Kurs/Tečaj]]
 
 
[[ar:ويكيبيديا:مقالك الأول]]
[[cs:Wikipedie:Váš první článek]]
[[da:Wikipedia:Hvordan starter jeg en side]]
[[de:Wikipedia:Wie ich eine Seite neu anlege]]
[[en:Wikipedia:How to start a page]]
[[eo:Vikipedio:Kiel krei pagxon]]
[[fa:ویکی‌پدیا:اولین مقاله شما]]
[[hr:Wikipedija:Kako stvoriti novu stranicu]]
[[ia:Wikipedia:Como crear paginas]]
[[id:Memulai halaman baru]] [[ja:Wikipedia:&#26032;&#12375;&#12356;&#12506;&#12540;&#12472;&#12434;&#20316;&#25104;&#12377;&#12427;&#26041;&#27861;]] [[nl:Wikipedia:Een_nieuwe_pagina_aanmaken]]
[[th:วิกิพีเดีย:บทความแรกของคุณ]]
[[zh:Wikipedia:%E5%A6%82%E4%BD%95%E5%88%9B%E5%BB%BA%E6%96%B0%E9%A1%B5%E9%9D%A2]]