Jedinica atomske mase – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 53 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q483261 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 8:
Unificirana jedinica atomske mase nije [[SI]] jedinica za masu, iako je (samo pod tim nazivom i simbolom u) prihvaćena za korišćenje u okviru SI. Pogledajte poveznicu za SI sajt dole.
 
Jedinica je zgodna jer jedan [[atom vodonika]] ima masu od otprilike 1 u, i generalnije, [[atom]] ili [[molekula|molekul]] koji sadrži ''n'' [[proton]]a i [[neutron]]a ima masu otprilike jednaku ''n'' u. Masa je 'otprilike' jer je zbog [[defekt mase|defekta mase]] masa složenih čestica različita od zbira masa njihovih sastojaka.
 
Drugi razlog zašto se ova jedinica koristi je taj da je eksperimentalno mnogo lakše i preciznije ''upoređivati'' mase atoma i molekula (utvrditi ''relativne'' mase) nego meriti njihove ''apsolutne'' mase. Mase se porede uz pomoć masenog spektrometra (vidite ispod).
Red 24:
 
== Istorija ==
[[Hemičar]] [[Džon Dalton]] je prvi predložio da masa jednog atoma [[vodonikvodik|vodonika]]a bude jedinica atomske mase. [[Fransis Aston]], pronalazač masenog spektrometra je kasnije koristio 1/16 mase atoma [[kiseonik]]a-16 kao svoju jedinicu.
 
Pre [[1961]], ''fizička jedinica atomske mase'' je definisana kao 1/16 mase jednog atoma kiseonika-16, dok je ''hemijska jedinica atomske mase'' definisana kao 1/16 prosečne mase kiseonikovog atoma (računajući prirodno izobilje različitih kiseonikovih [[izotop]]a). Obe jedinice su neznatno manje od unificirane jedinice, koja je usvojena od strane [[Međunarodna unija za čistu i primenjenu fiziku|Međunarodne unije za čistu i primenjenu fiziku]] (IUPAP) 1960. godine i od strane [[Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemijuIUPAC|Međunarodne unije za čistu i primenjenu hemiju]] (IUPAC) 1961. godine.
 
== Vidi još ==