Jean-Baptiste Lully – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
6 djece
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
[[Datoteka:Jean-Baptiste Lully 1.jpeg|thumb|px400|right|Jean-Baptiste Lully]]
 
'''Jean-Baptiste Lully''', originalno Giovanni Battista Lulli ([[Firenca]], [[28. 11.|28.11.]] [[1632]] – [[22. 3.|22.3.]] [[1687]]), bio je u Italiji rođen – francuski kompozitor koji je potrošio glavninu života radeći na dvoru [[Luj XIV]]
 
Lully-a je u francusku 1646 odveo u Francusku vojvoda francuske pokrajine Guise, gdje je ušao u službu [[Mademoiselle de Montpensier (la Grande Mademoiselle)]] kao običan sluga. Ova dama mu je pomogla da njegov muzički talenat kulminira, međutim navodno Lully je napisao neku ''bezobraznu'' pjesmu, te je odpušten iz službe. Inaće Lully je bio muzički nadaren u sviranju violine I gitare. Na dvor Luja XIV stupio je 1652 kao plesač. Napisao je muziku za balet de la Nuit, što se kralju veoma svidjelo. Bio je proglašen za kompozitora instrumentalne muzike kralja I dirigenta kraljevskog gudačkog orkestra Francuskog dvora.
 
Između 1650-1660 napisao je mnoge [[balet]]e, u kojima su kralj lično I Lully plesali. Također je imao ogroman uspjeh u komponiranju muzike za [[MolijerMolière|Molijerove]]ove komedije, uključujući, Le Mariage Forcé (1664), L'Amour Médecin (1665), i Le Bourgeois Gentilhomme (1670). Kralj kako je stario , nije mogao plesati, te ga balet je sve manje zanimao, zato je Lully krenuo s pisanjem [[opera]]. Potom je kralj privilegovao Lully-a, dajući mu kompletnu kontrolu ‘’svih muzičkih izvođenja’’ u Francuskoj, do njegove smrti.
 
Navodno je bio moralno razuzdan, što ga je par puta kod kralja stavilo u znak pitanja, međutim kralj ga je smatrao svojim istinskim prijateljem važnim za muzičke prigode. 1662, oženio je Madeleine Lambert, kćerku svog prijatelja muzičara I s njom je imao 6 djece. 1681, Lully je postavljen za dvorskog tajnika [[Luj XIV]], I data mu je plemićka titula, posle čega je pisao svoje ime kao Jean Baptiste de Lully I nazivao se "Monsieur de Lully".