Razlike između izmjena na stranici "Jacija namaz"

Dodano 18 bajtova ,  prije 7 godina
m/м
Bot: popravljanje preusmjeravanja
m/м (Bot: migracija 20 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q757365 na Wikidati)
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
 
== Način obavljanja jacija namaza ==
Kao i svi namazi, i ovaj se obavlja na način na koji ga je obavljao [[MuhammedMuhamed|Poslanik Muhammed]]. Obavezni ([[farz]]) namaz je 4 rekijata, no moguće je prije toga klanjati 4 rekijata prije, kao i 2 rekijata dobrovoljnog ([[suna|sunnet]]) namaza poslije.
 
=== Prije početka ===
Rekijat obuhvata nekoliko radnji, a to su: stajanje (kijam), pregibanje (ruku') i dva puta spuštanje na tlo (sedžda) sa pauzom.
 
Na stajanju vjernik zauzima stojeći položaj sa povezanim rukama u predjelu između prsa i pupka, i to tako da desnu ruku stavi preko lijeve. I ovdje postoji razlika u mišljenjima uleme gdje jedan dio smatra da žene trebaju da drže ruke povezane na prsima a muškarci u predjelu pupka, dok drugi dio ne pravi razliku između muškog i ženskog stajanja. Na početku vjernik može prvo proučiti neku dovu. Bosanskohercegovački muslimani tradicionalno najčešće uče tzv. Subhaneke. Ovo je moguće samo na prvom rekijatu. Nakon toga, obavezno je reći: ''"Utječem se Bogu od prokletog šejtana (đavola)"'' (ar. trans. ''"Eūzu billāhi mineššejtānir-radžīm"''), ali također samo na prvom rekijatu. Dalje se kaže ''"U ime Boga, Sveopćeg dobročinitelja, Milostivog i Samilosnog"'' (ar. trans. ''"Bismillāhir-rahmānir-rahīm"''), pa se uči prva [[sura]] iz [[Kuran|Kur'anana]]a - Fatiha, i nastavlja sa bar tri [[ajet]]a neke druge sure ili čitavom surom. Ovo se obavlja na prva dva stajanja. S obzirom da jacija namaz ima četiri rekijata, to postoji četiri stajanja. Na druga dva stajanja vjernik uči samo ''"U ime Boga, Sveopćeg dobročinitelja, Milostivog i Samilosnog"'' (ar. trans. ''"Bismillāhir-rahmānir-rahīm"'') i prvu suru iz Kur'ana - Fatihu.
 
Vjernik, zatim, uz izgovor [[tekbir]]a vrši pregibanje svoga tijela u oblik ćirilićnog slova G, odupirući se rukama o koljena i izgovara riječi kojima slavi svoga [[Allah|Tvorca]], tako čineći ruku'. Sa ruku'a se vjernik vraća u prvobitni stojeći položaj izgovarajući riječi ''"Čuje Bog onoga koji Ga hvali"'' (ar. trans. ''"Semiallāhu li men hamideh"'') i ''"Naš Stvoritelju neka je Tebi hvala"'' (ar. trans. ''"Rabbenā we lekel-hamd"'').
 
Uz izgovor tekbira, vjernik se, zatim, spušta na tlo i čini sedždu. Sedžda je, kako je opisao [[Muhamed|Muhammed]] a.s. sa 7 tačaka koje dodiruju tlo: čelo, nos, dva dlana, dva koljena i dvije noge. To je karakterističan položaj tijela u kojem vjernik klečeći dodiruje zemlju čelom i nosom. Muslimani smatraju da su u ovom položaju najbliži Bogu, i da se u ovom položaju nijedna [[dova]] ne odbija, pa zato za vrijeme sedžde izgovaraju različite molitve ([[dova|dove]]). U jednom rekijatu postoje dvije sedžde sa pauzom između njih u sjedećem položaju.
 
Sa učinjenom drugom sedždom završen je jedan rekijat. Sa završetkom prvog rekijata, ustaje se na drugi. Nakon završetka svaka dva rekijata dolazi sjedenje.
64.473

izmjene