Jurassic World – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 55:
 
U lipnju [[2002]]., [[Steven Spielberg]] izjavljuje za magazin ''Starlog'' da se razmišlja o snimanju četvrtog nastavka Jurskog parka koji bi trebao osvježiti dosadašnje, po priči koja je trebala bit osnova za [[Jurski park 3]], ali je prekasno dobivena. Snimanje četvrtog nastavka predviđalo se [[2009.]] godine. U siječnju [[2010.]] iz intervjua se saznalo da će se snimiti nova trilogija čiji će početak biti ovaj film.
 
=== Prijedlog radnje iz 2008. ===
 
Potpuno novom liku, Nicku Harrisu, osnivač Parka, bilijunaš John Hammond, izlaže plan koji treba zaustaviti stvoreno [[krv|krvoproliće]], stvaranjem neplodnog [[dinosauri|dinosaurskog]] soja koji će onemogućiti razmnožavanje vrste unutar jedne generacije.
 
Problem je što su [[UN]] zabranili [[genetika|genetske]] radove na dinosaurima, a jedini genetski materijal kojeg se mogu domoći onaj je sakriven u pjeni za brijanje negdje na otoku [[Nublar|Nublaru]]. Nick odlazi tamo i preživljava napade lokalnih dinosaura, ali i čuvara misteriozne švedske korporacije Grendel koja je preuzela posao od Hammonda.
 
Oni ga otimaju i odvoze u srednjovjekovni dvorac u [[Alpe|Alpama]]. Jedan od vladara korporacije, Adrien Joyce, ponudi Nicku posao. Ispostavlja se da je [[dvorac]] zapravo sofisticirani genetski laboratorij gdje ''Grendel Corporation'' stvara dinosaure s implantiranom [[pas|psećom]] [[DNK]], za poslušnost, i [[čovjek|ljudskom]] za inteligenciju. To je podloga za akciju i pokolj.
 
== Radnja ==
 
{{Otkrivanje radnje}}
 
22 godine nakon događaja u [[Jurski park|Jurskom parku]], tvrtka InGen otvara potpuno novi park zvan ''Jurski svijet''. Braća Zach i Gray Mitchell (jedan srednjoškolske, a drugi predškolske dobi) dolaze kod tete Claire Dearing, menedžerice parka. No kako je prezauzeta zapošljavanjem poduzetnih sponzora za atrakcije s većim dinosaurima radi povećanja dolaska turista, njezina pomoćnica Zara vodi ih kroz park. Za tu svrhu, genetičari su stvorili novog, genetski modificiranog dinosaura, imena Indominus rex, nastalog kombinacijom [[DNK]] nekoliko dinosaura grabežljivaca i današnjih životinja poput sipe i žabe gatalinke, čiju tajnu zna dr. Henry Wu, glavni genetičar. Vlasnik parka, Simon Masrani, zove istraživača trenera [[velociraptor]]a Owena Gradyja i Claire pregledati dinosaura prije nego iziđe u javnost. Owen upozorava Claire da je preopasan jer nikad nije bio u društvu drugih dinosaura.
 
Vic Hoskins, šef sigurnosti InGena, smatra da bi se četiri velociraptora moglo iskoristiti u vojne svrhe, a Owen tvrdi da to što je on njihov alfa, ne znači da su pitomi i obuzdani. Unutar ograde Indominusa rexa, Owen i Claire otkriju da se dinosaur naizgled popeo preko ograde i pobjegao. Owen ulazi unutra s dva člana osoblja i shvate da ih je zapravo namamio lažirajući svoj bijeg. Bježeći prema izlazu, ubije obojicu, a Owen uspije izaći i preživi sakrivši se ispod [[džip]]a.
 
Nakon što Indominus rex ubije većinu vojnika za sigurnost, Claire naredi evakuaciju. U međuvremenu, Zach i Gray ušuljaju se u šumski dio parka kako bi istražili još dinosaura. Indominus rex ih napada, ali prežive u zadnji čas skočivši u vodopad. Putujući pješke, otkrivaju ruševine starog posjetilačkog centra Jurskog parka. Ondje poprave stari džip i voze se do glavnog parka. Indominus rex nastavlja s divljaštvom, ubivši nekoliko [[apatosaur]]a razbija kavez za [[pterosaur]]e koji pobjegnu u glavni park ubijajući turiste, među njima i Zaru. Dok ih vojnici obuzdavaju, Owen i Claire pronalaze Zacha i Grayja.
 
Hoskins preuzima zapovjedništvo i odluči koristiti velociraptore da nađu i ubiju Indominusa rexa, čime se Owen nevoljko slaže. Velociraptori prate njegov miris u džunglu te ga Owen i nekoliko vojnika napadnu. Međutim, kako Indominus rex posjeduje DNK velociraptora, komunicira s njima okrećući ih protiv ljudi. Owen uspostavi vezu s jednim, ali ga vojnici ubiju. U međuvremenu, Owen, Claire, Zach i Gray pronalaze Hoskinsa i dr. Wua kako bježe [[helikopter]]om uzimajući sve moguće zametke dinosaura. No kako Hoskins razotkrije svoju namjeru da stvori genetski modificirano dinosaursko super-oružje, ubija ga raptor.
 
Součavajući se s velociraptorima, Owen uspije ponovno uspostaviti vezu s njima kako bi ubili Indominusa rexa, koji ih naposljetku ubije. Znajući da su nadmoćni, Claire iz jedne ograde namami [[tiranosaur]]a na Indominusa rexa. U borbu se uključi i jedini preživjeli raptor i zajedničkim snagama svladanog Indominusa rexa odguraju do lagune, gdje ga [[mezosaur]] povuče sa sobom po vodom. T-rex zajedno s raptorom odlazi u divljinu. Sutradan, među preživjelima u [[Kostarika|Kostarici]], Zach i Gray vrate se svojim roditeljima, a Owen i Claire odluče ostati zajedno. Tiranosaur i mezosaur ostaju sami na otoku.
 
== Uloge ==