Raging Bull – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 30 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q220780 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 22:
}}
 
'''''Razjareni bik''''' ([[Engleski jezik|eng]]. ''Raging Bull'') je [[SADsjedinjene Američke Države|američka]] sportska [[drama]] iz [[1980|1980.]] godine redatelja [[Martin Scorsese| Martina Scorsesea]]. Glavne uloge u filmu tumače [[Robert De Niro]] kao Jake LaMotta, temperamentni i paranoični, ali uporni boksač koji se otuđio od svoje obitelji i prijatelja. Uz De Nira, u ostalim ulogama pojavljuju se [[Joe Pesci]] kao LaMottin brat i menadžer i Cathy Moriarty kao njegova zlostavljana žena.
 
Robert De Niro osvojio je [[Oscar]]a za najboljeg glumca za uvjerljivu ulogu boksača Jakea LaMotte, a Joe Pesci bio je nominiran za najboljeg sporednog glumca.
Red 28:
== Pregled ==
 
Film je distribuirao studio United Artists: direktori studija isprva su bili neskloni financiranju projekta jer su se bojali da ekstremna vulgarnost i nasilje u scenariju neće dobiti dozvolu i da bi film mogao završiti na crnoj listi. Međutim, Scorsese i De Niro su prepravili scenarij i projekt se mogao nastaviti. Zbog svoje dugogodišnje [[astma| astme]], zajedno s [[depresija| depresijom]] (u koju je upao zbog kritičkog i komercijalnog fijaska njegova visokobudžetnog mjuzikla [[New York|New York, New York]] i ozbiljne ovisnosti o kokainu kroz koju je tek nedavno prošao) Scorsese je bio uvjeren nikad neće napraviti novi film, i zato se svim srcem i dušom bacio na nastanak ''Razjarenog bika''.
 
Robert De Niro dobio je Oscara za najboljeg glumca, svojeg prvog za glavnu ulogu (i jedinog do sada). Film je također osvojio Oscara za najbolju montažu Thelme Schoonmaker, čiji je revolucionarni stil bio puno drukčiji od boksačkih scena u drugim filmovima, kao u ''Rockyju''. ''Razjareni bik'' bio je također nominiran za najboljeg sporednog glumca, najbolju sporednu glumicu, za najbolju sliku, najbolji zvuk, najboljeg redatelja i najbolji film.
Red 34:
U nezaboravnoj sceni, Jake LaMotta kaže: "Mogao bih biti natjecatelj..." iz filma ''Na dokovima New Yorka''. Zanimljivo, i ''Razjareni bik'' i ''Na dokovima New Yorka'' dobili su Oscara za najboljeg glumca.
 
Film se nalazi na 24. mjestu na AFI-jevoj listi 100 najboljih američkih filmova i 5. na popisu 100 najboljih filmova svih vremena u izboru Entertainment Weekleyja. Dvostruko soundtrack CD izdanje objavljeno je [[2005|2005.]], mnogo kasnije nego što je film objavljen, zbog ranijih problema s dobivanjem dozvola za razne pjesme, koje je Scorsese slušao dok je odrastao u New Yorku.
 
== Radnja ==
Red 46:
== Proizvodnja ==
 
''Razjareni bik'' je projekt koji je Martinu Scorseseu predstavio njegov prijatelj i suradnik Robert De Niro. De Niro je otkrio knjigu po kojoj je nastao film i htio je glumiti naslovnu ulogu. Prvu verziju scenarija adaptirao je Scorseseov prijatelj Mardik Martin, koji je bio suradnik na scenariju za ''Ulice zla''. Bio je to stil s prikazivanjem s raznih aspekata. Na kraju, ovaj pristup je djelomično napušten, a scenarij je došao u ruke Paula Schradera, koji je napisao scenarij za film [[TaksistTaksi]]st. Konačna verzija scenarija napisana je, ali bez De Nira i Scorsesea.
 
Scorsese je priznao da je bio duboko zapao u ovisnost o drogama prije snimanja filma. Izjavio je da ga je Robert De Niro spasio inzistirajući da Scorsese bude uključen u proizvodnju filma. Scorsese je također tvrdio da su sirova emocionalna kvaliteta filma i tema o iskupljenju bili rezultat njegove borbe da se oporavi kroz proizvodnju filma.