Ragbi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 89 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q5378 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 9:
Koliko je [[Rugby School|koledž u gradiću Ragbiju]] značio uopšte za obrazovanje u Engleskoj u to doba, govori i podatak da je jedan od navećih reformatora školstva u Engleskoj dr [[Thomas Arnold|Tomas Arnold]] bio upravnik te škole. Na prvo mesto je stavljao moralne principe i hrišćanske vrednosti, na drugo mesto je stavio džentlmensko sprovođenje svih aktivnosti, na treće intelektualne sposobnosti a na četvrto razvijanje muskulature. Osnovi takvog pristupa utkani su u same osnove ragbi sporta. Svi oni koji budu malo više zainteresovani, ili oni koji budu imali prilike da se praktično bolje upoznaju sa pravim osnovama ovog sporta, odbaciće predrasude da je to sport grubijana.
 
Prvo udruženje ragbi klubova osnovano je [[1871]]. u [[London]]u u restoranu Pall Mall i zvalo se [[Rugby Football Union]]. Reč fudbal je ostala u nazivu jer se od 1863. do 1871. ragbi razvijao pod okriljem fudbalske asocijacije. RFU je obuhvatalo 21 klub iz Engleske od kojih većina i danas postoji. Od samog osnivanja udruženje je forsiralo amaterske principe. Prva međunarodna utakmica odigrana je [[27. mart3.|27. marta]]a [[1871]]. u [[EdinburgEdinburgh|Edinburgu]]u izmedju Škotske i Engleske. Sledeće godine je odigrana prva utakmica izmedju Oksforda i Kembridža. Brzo su počele da se organizuju i utkamice na nacionalnom nivou na britanskom ostrvu. Jedno od najpoznatijih takmičenja sadašnji kup 6 nacija inicijalno je krenuo kao kup 4 nacije (Engleska, Škotska, Irska i Vels) da bi joj se 1910. pridružila Francuska a 2000. Italija. U prvoj održanoj utakmici tog kupa, 1883. godine, Engleska je pobedila Škotsku. To takmičenje se, izuzev prekida za vreme oba svetska rata, neprekidno održava i do danas.
 
U početnoj fazi ragbi sporta dominirao je jedan veliki problem. Pokretači ragbi sporta, džentlmeni i industrijalci koji su završavali koledže i imali visoka obrazovanja, bili su u društveno socijalnoj podeli, koja je tada bila jako izražena, najviša klasa. Imali su dosta novca i visok društveni rejting. Oni su smatrali da ragbi sport treba da bude amaterski. Drugi sloj društva koji je bio slabo obrazovan i siromašan i koji je činio radničku klasu, tražio je da to bude plaćen sport, tj profesionalizovan. Problem amaterizma i profesinalizma je bio najupečatljiviji na problemu subotnje dnevnice. Radnici, od kojih je najviše bilo rudara sa severa britanskog ostvra, morali su da rade i subotom, a subotom su se igrale utakmice. Ukoliko radnik ne ode na posao a ode da igra utakmicu, neće dobiti subotnju dnevnicu, a po amaterskim principima, ne može od Unije da dobije novac za odigravanje utakmice. Problem je rešen tako što je [[29. avgust8.|29. avgusta]]a [[1895]]. došlo do razdvajanja u Ragbi Uniji. Grupa klubova koja je bila za refundiranje subotnje dnevnice osnovala je svoje udruženje Rugby Leage, dok su se amatrski principi ostali čvrsto da važe u Rugby Uniji. Oni su se zadržali više od sto dvadeset godina, i tek je u poslednjih deset godina Svetska ragbi federacija (IRB) skinula ograničenje amaterizma. Da bi se ragbi igra u ragbi Leage razlikovala od ragbi igre Unije smanjen je broj igrača sa 15 na 13 i neka pravila su pojednostavljena. Zato se kod nas takmičenje Rugby Legue u žargonu zove Ragbi XIII.
 
Ragbi XV je u programu Olimpijskih igara bio 1900, 1908, 1920. i 1924. godine. Najvecu popularnost ragbi je postigao u Engleskoj, Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi, Francuskoj, Italiji i Rumuniji, tako da su sve ove zemlje ostvraivale najveće rezultate na takmičenjima. Do 1987. godine, održavala su se takmičenja za Webb Ellis kup (po imenu rodonačelnika ovog sporta), a od te godine naziv je promenjen u Svetski ragbi kup. Prvenstva se održavaju svake četiri godine od 1987. godine. Domaćinstva po pravilu deli više zemalja, s time da postoji "glavni domaćin", kod kojega se odigra većina utakmica i "pomoćni domaćini", susedne zemlje u kojima se odigra jedna ili više utakmica.