Radar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 65 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q47528 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 6:
[[1905]]. Njemački tehničar za visokofrekventne sisteme, [[Christian Hülsmayer]], dobiva patent na takozvani ''Telemobiloskop'' za kontrolu saobraćaja. Ovaj uređaj bazira na principu refleksije radio talasa od tvrdih tijela. Do stvarne upotrebe dolazi tek 30 godina kasnije.
 
[[Guglielmo Marconi]], pronalazač bežične telegrafije, je [[1922]] godine predložio upotrebu radio talasa za lokalizaciju brodova pri lošem vremenu. Englezi W.A.S. Butement i P.E. Pollard po ovom prijedlogu [[1931]]. godine prave jedan uređaj za testove, koji šalje radio talase da bi po Hülsemayerovom principu otkrio brodove. [[1936]]. godine, na brodu ''Normandie'' (Normandija) je montiran jedan primitivni radar na ovom principu koji je trebao služiti za upozorenje od ledenjaka. Poslije ovoga, pogotovo u [[velikaUjedinjeno BritanijaKraljevstvo|Velikoj Britaniji]] se počinje naveliko raditi na ovom principu.
 
Kada je [[1939]]. izbio [[Drugi Svjetski Rat|drugi svjetski rat]], na istočnoj i južnoj obali [[Engleska|Engleske]] se već nalazio lanac radarskih antena na 120 metara visokim stupovima. Ove antene su bile u stanju da lokalizuju 160 km udaljene avione.
 
Udaljenost radarom se mjeri sa vremenom t koje radio impulsima treba da dođu do aviona i nazad do [[antena|antene]]. Pošto je brzina prostiranja elektromagnetskih valova poznata (c=brzina svjetlosti), udaljenost D (do aviona i natrag) se lako pronalazi iz relacije D=t*c.