Hadis – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 65 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q234343 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
{{Islam}}
'''Hadis'''; '''hadis-i šerif''' ({{ArJ|حديث}} množina: {{Ar|أحاديث}} ''Ahadîth'') je pouka koju je poslanik [[Muhamed|Muhammed]] [[a.s.]] govorio ili na neki drugi način sugerisao o najrazličitijim aspektima ljudskog života.
 
== Vrste Hadis-i Šerifa ==
Na stotinu trideset šestoj stranici prvog poglavlja (džuz'-a) knjige Mahzen-ul’ulum, koja je štampana 1308. po hidžri u [[Istanbul]]u, hadisi su podijeljeni i definisani na sljedeći način:
 
# '''Hadis-i musned:''' Su oni hadis-i šerifi koji idu od Tabi’ina direktno do [[Resul-i ekrem]]a -sallallahu alejhi ve sellem- bez pominjanja ijednog od Sahabe-i kiram-radijallahu teala anhum edžma’in. [Neko ko je makar jednom vidio živog hazret-i [[MuhammedMuhamed|Muhammeda]]a-sallallahu alejhi ve sellem-se zove [[Sahabi]]-radijallahu teala alejhim edžma’in. Svakako, podrazumjeva se, da je [[Sahabi]] [[muslimani|musliman]]. [[Ashab]] je množina od riječi [[Sahabi]]. Svi [[Sahabi]] se kolektivno nazivaju [[Ashab]]-i kiram-radijallahu teala alejhim edžma’in.]
# '''Hadis-i musned-i muttasil:''' Su oni hadis-i šerifi čiji sened ide, bez prekida, do [[Resul-i ekrem]]a -sallallahu alejhi ve sellem- to jeste, u njima ne nedostaje ni jedan od ravija (prenosilaca).
# '''Hadis-i musned-i munkati:''' Su oni hadis-i šerifi u kojima su svi prenosioci (ravije) [[Ashab]]i-radijallahu teala alejhim edžma’in.
Red 32:
# '''Hadis-i muddarib:''' Oni hadis-i šerifi koji se odnose na autore knjiga preko raznih nepodudarnih načina.
# '''Hadis-i merdud:''' Riječ koja ne nosi nikakvo značenje niti i jedan od šartova (uslova) kazivanja hadisa.
# '''Hadis-i mufteri:''' Riječi Musejlemat-ul-kezzab. Ili, su to izreke koje su izmislili munafici, zindicii i ireligiozni ljudi, prerušeni u [[MuslimanMuslimani|Muslimane]]e koji su došli iza njega. Alimi Ehl-i sunneta su pronašli ove merdud i mufteri hadise i odbacili ih. U knjigama ovih vjerskih velikana (alima Ehl-i sunneta) ne postoji ni jedna njihova riječ.
# '''Hadis-i mevdu:''' Prethodno objašnjeno.
# '''Eser:''' Znači mevkuf i maktu’ hadis ili merfu hadis koji prenosi dovu. Sened (dokaz, argument) znači alim-rahmetullahi teala alejh-koji je objašnjava hadis rivajet.