Grb – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 3:
'''Grb''' je simbolički znak kao obilježje jedne [[država|države]], [[narod]]a, [[grad]]a, plemićke obitelji ili pojedinca.
 
Slaveni su riječ ''grb'' primili od [[njemačkinemački jezik|njemačke]] riječi ''Erbe'' (nasljedstvo).
 
Znanost koja se bavi izučavanjem grbova naziva '''grboslovlje''' ili '''heraldika'''. Znanstvenici koji se bave ovim područjem nazivaju se '''heraldičari'''.
 
Prve grbove donijeli su na svojim štitovima ratnici koji su se vratili iz I. križarskog rata ([[1099]].). Grbovi su se nosili na [[štit]]ovima, što je danas još glavna osnova svakog grba, s ciljem da bi se ratnici međusobno raspoznavali. Nepismeni ratnički svijet onog vremena u svom komuniciranju počeo se prepoznavati prema grbovima. Od [[križarikrižarski ratovi|križara]] grbovi su se proširili po čitavoj [[EuropaEvropa|Europi]], pa i na hrvatske zemlje. Hrvatska plemena su ih prihvatila s obzirom da su i sama sudjelovala u križarskim ratovima označujući se grbovima. Kasnije su kraljevi uzeli sebi pravo podjeljivanja grbova u plemićki list (grbovnica) što se kod nas zadržalo sve do [[1918]]. godine.
 
Do početka 13. stoljeća grb se sastojao samo od štita. Tek od druge polovine 13. stoljeća nad grb se postavlja kaciga s nakitom iz koje viri kratki plašt. Time je grb dobio svoje osnovne elemente: štit, kacigu, nakit i plašt.