Grafen – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 51 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q169917 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 5:
Grafen je skoro u potpunosti providan, ali je istovremeno i toliko gust da ni najmanji atomi gasa ne mogu da prođu kroz njega. Pored toga, [[elektricitet]] provodi jednako dobro kao i [[bakar]]. Kao materijal, grafen ima izuzetno specifična svojstva. To je veliki [[kristal]], koji je veoma jak – sto puta jači od [[čelik]]a – a može se rastegnuti i do 20%“.
 
Grafen je istovremeno i najtanji i najjači poznati materijal. Gejm i Novoselov su pokazali kako se on ponaša i to njihovo otkriće odrazilo se odmah na brojne druge oblasti, od [[kvantna fizikamehanika|kvantne fizike]] do praktične [[elektronika|elektronike]].
 
Pošto je praktično providan i dobar je [[električni vodič|provodnik]], grafen je podesan za izradu providnih ekrana osetljivih na dodir, svetlosnih panela i solarnih ćelija. Pomešan s [[plastika|plastikom]], omogućio bi da se izrade lagani i superjaki kompozitni materijali za sledeću generaciju [[satelit]]a, [[avion]]a i [[automobil]]a.
 
Grafen nudi fizičarima mogućnost da proučavaju dvodimenzione materijale s jedinstvenim svojstvima i zahvaljujući njemu mogući su eksperimenti koji će dati nove uvide u fenomene kvantne fizike. Očekuje se da će grafenski [[tranzistor]]i zameniti silicijumske i omogućiti izradu još efikasnijih [[računarkompjuter|računara]]a.
 
'''Grafenski tranzistor''' bi teorijski mogao da radi ne samo brže već i na višim temperaturama u odnosu na klasične silicijumske. To će omogućiti da se reši sve izraženiji problem s kojim se suočavaju inženjeri koji žele da pojačaju snagu i smanje dimenzije poluprovodnika, ali tako da im ne povećaju temperaturu koja je najveći neprijatelj računara.