Glina – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 71 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q42302 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 13:
Gline i glinci su veoma rasprostranjene sedimentne stene. Sastoje se od minerala glina i raznih primesa.
 
Među mineralima glina najvažniji su [[kaolinit]], hidroliskuni ([[ilit]]), [[monmorionit]], i drugi aluminijski [[silikati]]. Sporednim sastojcima u glinama smatramo zrna [[kvarc]]a i, veoma retko, [[cirkon]]a, [[apatit]]a, [[granati|granata]] i drugih. Gline često kao primese sadrže i [[hidroksidi|hidroksidehidroksid]]e [[gvožđeželjezo|gvožđa]], koji stenu pigmentiraju crvenkasto, žuto, ili mrkocrveno. Često sadrže i organske supstance (naročito bitumiju), koje im opet daju tamnosivu, pa čak i crnu boju. Male količine [[mangan]]a boje stenu zelenkasto.
 
U glinama može preovlađivati jedan od minerala glina, i tada su to monomineralne gline, ili je nekoliko minerala zastupljeno u približnim količinama, kada ih nazivamo polimineralnim.
Red 20:
*'''kaolinitske''' ili '''vatrostalne''' gline, koje su pretežno izgrađene od [[kaolinit]]a. Često nastaju i kao produkti raspadanja na mestu, u neposrednoj blizini matične stene (obično [[granit]]a). Upotrebljavaju se u industriji porcelana i elektroporcelana, zatim u livačkoj industriji, kada moraju imati mali sadržaj gvožđa i visoku vatrostalnost.
*'''monmorionitske''' gline, izgrađene su pretežno od [[monmorionit]]a. Imaju jako izraženu osobinu bubrenja i apsorpcije organskih materija. Koriste se u industriji fine keramike, tekstilnoj industriji, livačkoj industriji, industriji šećera, itd. '''Bentonitske gline''' su po sastavu monmorionitske gline, koje nastaju izmenama vulkanskog pepela - [[tuf]]ova. Za industrijske potrebe, bentonitske gline moraju imati bar 80% monmorionita.
*'''uma''', ili suknarska glina, takođe je monmorionitska glina. To je glina sa velikom sposobnošću za upijanje masti, i nekada je upotrebljavana u suknarstvu, po čemu je i dobila ime. Uma obično sadrži povećanu količinu [[magnezijummagnezij]]auma i [[kalcijumkalcij]]auma. Kao uma se koristila i svaka monmorionitska masna glina, uključujući i bentonit.
*'''ilovače''' su nečiste gline koje sadrže pesak i kalcijum - karbonat. Upotrebljavaju se u ciglarskoj industriji, ako sastav glina nije strogo standardizovan. Peskovita ilovača je nečista glina sa velikim sadržajem peska, kao klastičnog komponenta.
*'''laporovita glina''', sadrži kalcijum - karbonat, obično 5 - 15%.