Razlike između izmjena na stranici "Glad"

Dodano 39 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
Bot: popravljanje preusmjeravanja
m/м (Bot: Migrating 49 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q165947 (translate me))
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
 
== Potpuno gladovanje ==
Kod potpunog gladovanja organizam je prisiljen trošiti vlastite zalihe hranjivih tvari, prije svega [[lipidi|mast]] u potkožnom tkivu te [[ugljikohidratiugljeni hidrati|ugljikohidrate]] odnosno glikogen iz [[jetra|jetre]] i [[mišići|mišića]], da bi na kraju konzumirao vlastite [[protein|bjelančevine]]. Kod potpunog gladovanja čovjek izgubi do 93 % mase masnog tkiva, 62-71 % jetre, 34-35 % mišića, 22-23 % kože, [[bubreg]]a i pluća, dok [[mozak]] i [[srce]] gube do 3 % svoje mase. Organizam prilikom gladovanja gubi znatnu količinu vlastitih soli, a mijenja se i sastav [[krv]]i. Posljedice potpunog gladovanja su brzo mršavljenje, poremećaji unutrašnjih funkcija, opća slabost i smrt, koja obično nastupa kada organizam izgubi 40-50 % originalne mase.
 
Za gladovanje je karakteristično da sitnije životinje umiru brže od krupnijih, jer je kod sitnijih životinja brži metabolizam. Tako [[miš]]evi ugibaju nakon 6-7 dana gladovanja, [[kunići]] nakon 22 dana, pas nakon 60 dana, dok čovjek umire nakon 70-80 dana bez hrane - pod pretpostavkom da je bio u mogućnosti piti vodu ili neku drugu tekućinu, a bez koje bi umro nakon nekoliko dana. Među životinje koje mogu dugo gladovati se ubrajaju ptice (3-20 dana) ili zmije (do godinu dana).
 
Potpuno gladovanje je kod nekih životinja sasvim uobičajena i normalna pojava. To se odnosi na [[sisavcisisavac|sisavce]] koji spavaju [[zimski san]] (medvjed, šišmiš, jež), [[vodozemcivodozemac|vodozemce]] u [[umjerena klima|umjerenim]] područjima zimi, ribe za vrijeme tzv. svadbenog putovanja ([[losos]], [[jegulje|jegulja]]) te [[deva|deve]] u pustinjama.
 
== Djelomično gladovanje ==
Od potpunog gladovanja je i u prirodi i u društvu daleko češće djelomično gladovanje, prilikom koje organizmi primaju hranu, ali ne u dovoljnim količinama za svoje normalne funkcioniranje. Ponekad se takvo gladovanje dijeli na kvantitativno (nedovoljna količina hranjivih tvari) i kvalitativno (nedostatak jedne od niza hranjivih tvari). Potonje je prilično čest slučaj kod konzumacije tzv. nezdrave hrane, odnosno životnog stila koji ne obraća pažnju na kvalitetu hrane, pa je lako zamisliti konzumaciju velikih količina hrane, ali bez nužnih sastojaka kao što su bjelančevine, mineralne soli i [[vitaminivitamin]]i.
 
Posljedice djelomičnog gladovanja su iste kao i kod potpunog gladovanja, ali se ispoljavaju daleko sporije. Dugotrajno gladovanje, bilo potpuno ili djelomično, izaziva promjene u organizmu koje mogu biti dalekosežne.
 
== V. također ==
* [[Neishranjenost|Pothranjenost]]
* [[Masovna glad]]
* [[Dijeta]]
64.473

izmjene