Razlike između izmjena na stranici "General Grievous"

Dodana 32 bajta ,  prije 9 godina
m
Bot: popravljanje preusmjeravanja
m (Bot: migracija 24 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q51792 na Wikidati)
m (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
|glumac = [[Matthew Wood]]
}}
'''General Grievous''' je fiktivni lik iz serijala ''[[Star Wars|Ratovi zvijezda]]'' kojemu je u filmovima glas posudio [[Matthew Wood]]. Uz [[Grof Dooku|Dookua]], [[PalpatineDarth Sidious|Sidiousa]] i [[Darth Vader|Vadera]], Grievous je glavni antagonist u ''[[RatoviStar zvijezdaWars Episode III: OsvetaRevenge Sithaof the Sith|Osveti Sitha]]''. Prema specijalnim dodatcima DVD izdanja ''Osvete Sitha'', [[George Lucas]] je svom timu rekao da stvore anatagonista koji će najavljivati [[AnakinDarth SkywalkerVader|Anakinovu]] transformaciju u [[Darth Vader]]a. Tako je nastao Grievous, kiborg koji jako teško diše i koji je manipulacijom prešao na zlu stranu, isto kao i Anakin.
 
==''Ratovi klonova'' (serija iz 2003.)==
Grievous svoj prvi kronološki nastup ima u 20. epizodi animirane serije ''[[Ratovi zvijezda: Ratov klonova (2003)|Ratovi klonova]]''. U seriji mu je glas posudio [[John DiMaggio]]. U toj epizodi Grievous samostalno napada i eliminira 7 [[Jedi]]ja time pokazujući zavidne vještine u borbi svjetlosnim mačevima. Započinje s brzim osvajanjem svih planeta Vanjskog pojasa tjerajući strah u samo srce Republike. Nakon toga pokreće napad na Unutarnji pojas osvajajući planetu po planetu. Grievous gaji veliku mržnju prema Jedijima i voli skupljati njihove svjetlosne mačeve kao trofeje nakon što ih ubije.
 
Kao što je prikazano u posljednjoj epizodu ''Ratova klonova'', Grievous predvodi Separatiste u [[Bitka za Coruscant|napad na Coruscant]] kako bi zaposlio Jedije dok on otme [[Palpatinedarth Sidious|kancelara Palpatinea]], koji je zapravo [[Darth Sidious]], vođa Separatista, no Grievous to ne zna. Grievous prati Palpatinea sve do njegovog privatnog bunkera. Nakon ulaska u bunker, Grievous ubije kacelarove Jedi čuvare, a njihovu voditeljicu [[Shaak Ti]] onesposobi, te otme kancelara. No, [[Yoda]] i [[Mace Windu]] ubrzo shvate kako je napad na grad distrakcija i krenu pomoći kancelaru, no prekasno. Grievous već bježi sa svojim plijenom, no Windu iskoristi Silu kako bi mu zdrobio prsne ploče zbog čega je u ''Osveti Sitha'' portetiran pognut i s teškim kašljem.
 
==''Ratovi klonova'' (film i serija iz 2008.)==
 
==''Osveta Sitha''==
Grievousova prva misija bila je već u ''[[RatoviStar zvijezdaWars Episode II: KlonoviAttack of the napadajuClones|Napadu klonova]]'', no nitko nije preživio da bi o tome više znali. Uvodna nam špica ''Osvete Sitha'' otkriva kako su on i Dooku oteli kancelara i kako ga drže zatočenog na Grievousovom brodu. [[Obi-Wan Kenobi]] odlazi sa svojim učenikom [[AnakinDarth SkywalkerVader|Anakinom Skywalkerom]] kako bi oslobodio kancelara. Nakon što uspiju ubiti Dooka i osloboditi kancelara, u pokušaju bijega ih uhiti Grievousovoa vojska droida i odvodi ih pred njega. Tada prvi put vidimo Grievousoa - velikog bijelog kiborga, pogrbljenog s teškim disanjem koji ispod svog plašta ima nekoliko svjetlosnih mačeva koje je dobio u borbi i koje redovito koristi. Iako im je uzeo svjetlosne mačeve, Anakin silom otme Grievousu jedan i oslobodi sebe i Obi-Wana. Grievous tada naredi svojim čuvarima s elektriziranim štapovima da ih eliminiraju dok on odlazi. No, Obi-Wan se riješi svog protivnika i zaustavi Grievousa u pokušaju bijega. Tada Grievous uzima jedan od tih štapova i razbija prozor, tako završavajući u svemiru. Uskoro se razbijeni prozori zatvore pomoću sigurnosnog sustava, no Grievous iskoristi svoje kiborško tijelo i uhvati se za eksterijer broda. Ubrzo se ušulja unutra i odlazi do kapsula za bijeg, te bježi s broda koji se polako obrušava na Coruscant.
 
Grievous tada bježi u kapsuli na prvi bojni brod Konfederacije gdje svojoj vojsci da je naredbu za povlačenje. Tada odlazi na planet [[Utapau]] gdje je Konfederacija već preuzela kontrolu i zarobila stanovnike. Tu se trenutno nalazi Vijeće separatista. Kako je Dooku mrtav, ubijen od strane Skywalkera, Grievous preuzima poziciju Vrhovnog zapovjednika droidskih vojska. Ubrzo mu Sidious naređuje, pošto je Konfederacija u jako lošoj situaciji, da Separatiste prebaci na udaljeni vulkanski planet [[Mustafar]], što ovaj i radi.
 
[[Datoteka:Generalgrievous1.jpg|thumb|250px|General Grievous u ''[[RatoviStar zvijezdaWars Episode III: OsvetaRevenge of the SithaSith|Osveti Sitha]]'']]
 
No, uskoro na Utapau stiže Obi-Wan s misijom da ubije Grievousa. Nakon što se neko vrijeme sakrivao, nadajući se da će možda stići vojska klonova, Obi-Wan konfrontira Grievous kad vidi da ovaj želi napustiti planet. Kada ga Grievous uoči, a vojska droida okruži spremna ga ubiti, dolaze klonovi koji napadaju droide, a Grievous se bori s Obi-Wanom. Grievous kao kiborg s četiri ruke u kojima drži mačeve ima znatniju prednost, no Obi-Wan mu uspijeva otkinuti dvije ruke na mjestu zglobova i tako Grievous ostaje sa samo dva mača. Kako sada Obi-Wan dobiva prednost, Grievous se povlači u svoje četveronožno vozilo i bježi, no Obi-Wan pronalazi jednog četveronožnog reptila koji jako brzo trči i počinje ga pratiti. Kako je teren grub, Obi-Wanu ispadne svjetlosni mač, kojeg će mu kasnije, samo nekoliko trenutaka prije [[naredba 66|naredbe 66]], vratiti klonovi. No, ipak uspije sustići Grievousa i skočiti na njegovo vozilo koje tada izgubi kontrolu i sruši se, odbacivši Grievousa i Obi-Wana na Grievousovo tajno slijetalište gdje se nalazi njgov brod. Grievous tada pokuša upucati Obi-Wana s puškom koju je imao, no Obi-Wan mu je izbije. Njih se dvoje tada počnu boriti bez oružja jer je Grievous već prije izbio elektrizirani štap iz Obi-Wanovih ruku. Grievous je ovdje bolji i nakon što je nekoliko puta udario Obi-Wana, ovaj mu uspije rastvoriti prsne ploče time otkrivši njegove unutarnje organe. Ovaj ga tada ponovo udari i uspije gurnuti do ruba platofrme, dok je već prije uzeo elektrizirani štap kako bi ga ubio. Obi-Wan se neko vrijeme brani i onda zaključi kako je jedini način da ga ubije uništavanje njegovih unutarnjih organa. Tada Silom uspije dovući Grievousu pušku koja je bila na platformi i puca u Grievousovo srce koje se tada zapali. Grievous tada umire zapaljen, a Obi-Wan odlazi s planeta.
64.473

izmjene