Evangelizam – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
Nova stranica: {{razlikovati|evangelizacijom}} {{hrišćanstvo}} '''Evangelizam''' kao pojam ima dug istorijat. == Reformacija == U doba reformacije, pod njim se podrazumeval...
 
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
 
Red 5:
== Reformacija ==
 
U doba reformacije, pod njim se podrazumevalo prihvatanje augzburškog ispovedanja vere, za razliku od pripadanja [[Katolicizamkatoličanstvo|katolicizmu]] ili reformisanim [[hrišćanska crkva|crkvama]]ma. Takvo značenje pojma je i dalje na snazi u Evropi i javlja se u službenim nazivima mnogih luteranskih crkava. U [[18. vekvijek|18. veku]]u, kao evangelisti su bili poznati oni koji su bili naklonjeni protestantskoj engleskoj crkvi, kao i oni među nekonformistima koji su ove podržavali. Engleski evangelisti su naglašavali značaj [[Sveto pismoBiblija|Svetog pisma]], potrebu za očuvanjem vere, potrebu za visokim ličnim moralom i zastupničko iskupljenje.
 
== Amerika i Engleska ==
 
U Americi [[19. vekvijek|19. veka]]a, pojam evangelistički se odnosio na one crkve koje su zastupale ideje preporoda (revivalizam). Smatralo se da ove crkve imaju mnogo zajedničkog i njihove vođe su se nadale da će jedan evangelistički ujedinjeni front pomoći da Amerika postane stvarno hrišćanska zemlja.
 
U Engleskoj su [[1846]]. protivnici anglo-rimokatoličkog pokreta ostvarili međusobnu saradnju na nivou Evangelističkog saveza. Savez je potvrdio ispovedanje vere u devet tačaka, gde se pominjalo i nadahnuće Svetim pismom, zastupničko iskuplenje, zatim [[Trojstvo|Sveta Trojica]], kao i grehopad i izopačenost čovečanstva. Jedinstvo koje se razvijalo među evangelističkim crkvama početkom veka počelo je da se osipa pod udarcima darvinizma, kriticizma i industrijalizacije.
 
== Pokreti ==
Red 17:
Različite crkve su različito reagovale na ove izazove i klasični evangelistički pokret se rascepio na liberale, konzervativce i tzv. pokret društvenog jevanđelja. Četrdesetih godina 20. veka počeo je da se rađa nov evangelistički pokret i to u krilu naprednijeg dela američkog fundamentalizma, koji je s vremenom postao otvoreniji prema svetu i crkvenom predanju. Sazrevanjem fundamentalističke teologije, konzervativne crkve u Americi počele su da se razvijaju i ta tendencija je i danas evidentna.
 
Evangelistički pokret u lokalnim crkvama dao je svoj doprinos formirašu i jačanju vankongregacionalnih institucija. Već [[1970]]. evangelistički pokret je postao glavna snaga američkog protestantizma. Neoevangelisti su postali najbrže rastuća verska zajednica u [[Sjedinjene Američke Države|SAD]].
 
== Vidi još ==