Estetika – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 85 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q35986 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
Estetika je je [[nauka]] o [[umjetnostumetnost|umjetnosti]]i i umjetničkom stvaralaštvu te nauka o lijepom i kao takva u svemu nastoji pronaći i dati obilježje lijepog. To je takođe i jedna od [[Filozofija|filozofskih]] disciplina. Riječ je [[Grčka|grčkog]] porijekla.
 
Mislioci i mudraci su milenijima razmišljali o ljepoti i umjetnosti, ali predmet je formalno istaknut kao nezavisna filozofska disciplina u [[18. vijek]]u od strane [[njemačka filozofija|njemačkih filozofa]]. Do tada su učenjaci gledali na ovu studiju kao neodvojivu od drugih glavnih predmeta kao što su [[etika]] u zapadnjačkoj i [[religija]] u istočnjačkoj filozofiji.
Red 11:
U sklopu vizuelne umjetnosti, estetska obzirnost se uglavnom asocira sa vidnim čulom, iako se i u slikarstvu i kiparstvu postojanje objekta takođe shvata prostornim i donekle to važi i za čula mirisa, zvuka i građe, kao i prepoznatljive asocijacije i kontekst. [[Forma]] djela može biti predmet estetike kao i [[sadržaj]].
 
Iako je svaki lični estetski odziv na djelo vizuelne umjetnosti jedinstven za svakog ponaosob, mnogi estetski principi se mogu identifikovati i koristiti od strane stvaraoca djela kako bi postigao specifičan estetski efekat. Ovdje se podrazumijeva tonska varijacija, nastavljanje, ponavljanje, poljni efekti, [[simetrija]]/[[simetrija|asimetrija]], opažena masa, subliminalna struktura, linearna dinamika, tenzija i mir, figura/dijagram, kontrast, perspektiva, trodimenzionalnost, pokret, [[ritam]], cjelina/[[Gestalt]], matriksijalnost i proporcija.
 
=== Muzika ===
[[Muzika]] može uticati na naše emocije, [[intelekt]] i našu psihu. [[Tekst]] može umiriti našu usamljenost i uzbuditi žar. Kao takva, muzika je vrlo moćna vrsta umjetnosti čija je estetska draž ovisna o kulturi u kojoj se prakticira.
 
Neki od estetskih elemenata koji se izražavaju u muzici su: [[lirika]], [[harmonija]], [[hipnotizam]], [[emocije|emocija]], temporalna dinamika, [[rezonanca]], zabavnost i boja.
 
=== Izvedbena umjetnost ===
Red 22:
 
=== Literatura ===
Obuhvatajući [[poezija|poeziju]], pripovjetke, [[novel]]e i nonfikciju, autori koriste spektar tehnika kako bi apeirali estetskim vrijednostima. Ovisno o vrsti književnog djela, autor može primjeniti ritam, ilustracije, strukturu, vremensko preskakanje, nastavljanje, [[dualizam]], likove, [[fantazijamašta|fantaziju]], neizvjesnost, analizu, [[humor]] i cinizam.
 
U [[literaturaknjiževnost|literarnoj]] estetici, studija djelovanja stvara svjesnost duboke strukture čitanja i shvatanja literarnog djela. Djelovanje apelira emotivnom čulu stvorenom kod čitaoca ili primaoca literarnog djela.
 
=== Pejsažni dizajn ===
Red 33:
 
=== Informacijska tehnologija ===
Podsticaj da dostignuće svih aspekata [[informacijske tehnologije]] kao korisnički orijentisanim bude moguće nas je dovelo do brojnih napredaka tokom proučavanja '''interakcije između čovjeka i kompjutera'''. Dizajn [[grafičko sučeljegUI|grafičkog sučelja]] ima veliki efekat na produktivnost, a dizajn kompjuterskog [[hardver]]a se od neatraktivnih kutija razvio u uobičajene aparate koji su svoje mjesto našli i u dnevnim sobama. [[Softver]] ima estetske dimenzije kao i informacijsko-tehnološki procesi i doživljaji kao što su kompjuterske i video igrice.
 
=== Matematika ===
Većina [[matematičar]]a nalazi izvor estetskog zadovoljstva u njihovim radovima, kao i u matematici. Oni ispoljavaju to zadovoljstvo opisujući matematiku (ili makar neke njene aspekte) kao ''elegantnu''. Ponekad matematičari opisuju kreativnu aktivnost matematike kao [[umjetnostumetnost|umjetničku]] formu. Česta su poređenja sa [[muzika|muzikom]] i [[poezija|poezijom]]. [[Mađarska|Mađarski]] matematičar [[Paul Erdős]] je dao svoje viđenje neiskazanosti matematike kada je rekao "''Zašto su brojevi lijepi? To je kao da pitate zašto je Betovenova Deveta simfonija lijepa. Ako ne vidite zašto, ne može vam niko reći. Ja znam da su brojevi lijepi. Ako oni nisu lijepi, onda nije ništa lijepo.''"
 
=== Neuroestetika ===