Španska inkvizicija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m linkovi
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Španska Inkvizicija''' je naziv za inkviziciju koja je djelovala u [[Španija|Španiji]] pod kontrolom španskog kralja. Njen glavni zadatak je bio sprovoditi politiku ''limpienza de sangre'' (čistoća krvi), odnosno motriti da se potomci [[Židovi|Židova]] i muslimana pokrštenih nakon [[reconquista|reconquiste]] ne vrate vjeri svojih predaka.
 
Djelovala je od kraja [[15. vijek]]a do godine [[1834]]. Njen modus operandi je uključivao zvjerska mučenja, javna pogubljenja i brutalno suzbijanje svake kritike službene crkvene doktrine. Imala je glavnu ulogu u protjerivanju Židova iz Španije.Centralna figura spanjolske inkvizicije bio je kardinal de Torguemada, ispovjednik kastiljanske kraljice Izabele.Inkvizicija je u pocetku radila neovisno od drzavne vlasti i sluzbenih crkvenih vlasti, koje su joj u mnogome bile i podredene, no vremenom sa njenim jacanjem svjetovni vladari Spanije pokusali su je staviti pod svoju kontrolu i donekle su to i uspjeli.
 
Zbog svega toga je došla na zao glas i njeno djelovanje se danas često uspoređuje sa staljinističkim čistkama i [[Holokaust|Holokaustom]] u [[20. vijek]]u, iako službeni podaci pokazuju da je broj žrtava bio daleko manji.