Dekadni sistem – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 63 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q81365 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 27:
 
== Decimalna tačka ili decimalna zapeta ==
Decimalni zapis definitivno utemeljuje u Evropi [[Simon Stevin]], flamanski matematičar, koji pored indo-arapskih cifara prihvata i decimalnu tačku kakvu je već par godina ranije upotrebio Kristofero Klavijus. Stevin [[1585|1585.]] godine objavljuje knjigu ''Desetice'' (''La Theinde'') i od tada se ustalio način zapisa brojeva u Evropi.
 
Nedoumica oko toga da li se piše decimalna tačka ili decimalna zapeta je novijeg datuma. U pitanju je isključivo pripadnost određenoj školi onoga ko je autor knjiga i udžbenika. Pripadnici francuske i nemačke škole koriste decimalnu zapetu, dok angloamerička škola koristi tačku. Decimalna tačka je istorijski prva.
Red 35:
što je značilo da se pri radu sa brojevima koristi zapeta da razdvaja celobrojni od razlomljenog dela, u suprotnom se koristi tačka. Ostali programski jezici koriste isključivo tačku.
 
Ni [[MSmicrosoft Windows|vindouz]] nije pošteđen od ovakvih problema. Međutim, rešenje je nađeno posredno. Kada se izabere srpski jezik podrazumeva se decimalna zapeta. Ovo se može videti kada se izabere
:'''Kontrolna Tabla/Regionalne i jezičke opcije''' gde u polju '''Broj ''' piše način ispisa broja.
Međutim, ako se pritisne dugme '''Prilagodi''', može se ući u