Semiramidini viseći vrtovi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 71 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q41931 (translate me)
Nema sažetka izmjene
Red 2:
[[Datoteka:Hanging_Gardens_of_Babylon.gif|right|thumb|300px|Viseći vrtovi, asirski prikaz]]
[[Datoteka:Hanging_Gardens_of_Babylon.jpg|right|thumb|300px|Prikaz Visećih vrtova iz 16. veka (slika Martina Hemskerka). U pozadini se vidi Vavilonska kula.]]
Ostaci visećih vrtova u [[Vavilon]]u nalaze se na istočnoj obali reke [[Eufrat]], na oko 50 km južno od [[Bagdad]]a, u [[Irak]]u. Istorija svedoči da je [[vavilonsko carstvo]] cvetalo u vreme vladavine čuvenog kralja [[Hamurabi]]ja (1792-1750 g.pne.) Ipak, smatra se da su legendarni viseći vrtovi izgrađeni za vreme vladavine njegovog potomka [[Nabukodonosor II|Nabukodonosora II]] (604-562. g.pne.) i to po želji njegove supruge koja je bila "dovedena iz Medije i naročito volela planinski pejsaž".
 
Detaljni opisi visećih vrtova pronađeni su u delima grčkih istoričara [[BerosaBeros]]a i [[Diodorus]]a [[SikulusDiodor]]a. U tablicama iz vremena [[Nabukodonosor]]a, međutim, ni na jednom mestu se ne pominje postojanje visećih vrtova, iako se mogu naći opisi njegove palate i samog grada Vavilona. Sve do 20. veka mnoge misterije vezane za viseće vrtove nisu bile otkrivene - čak se i danas arheolozi bore da prikupe dovoljno dokaza pre nego izvedu konačne zaključke o tačnoj lokaciji vrtova, njihovom sistemu navodnjavanja i njihovom stvarnom izgledu. Neki noviji podaci ukazuju čak i da je vrtove sagradio drugi vladar - [[Senaherib]], i to oko 1000 godina ranije nego što se do sada smatralo.
 
Detaljne opise vrtova iznose i poznati starogrčki pisci tog doba - Strabo i Filo vizantijski. Evo izvoda iz njihovih dela: "Vrtovi su oblika kvadrata stranice dužine oko četiri pletre (stara mera za dužinu, prim. prev.) Sačinjavaju ih lučni svodovi koji se uzdižu nad popločanim osnovama, a terase su izgrađene stepenasto, jedna nad drugom pod različitim uglovima..."; "U vrtovima se uzgajaju egzotične biljke posađene na same terase, poduprte kamenim stubovima... Potoci vode teku s visina i spuštaju se u [[slapovi]]ma do tla... Oni navodnjavaju sve vrtove, natapajući korenje biljaka i čineći ceo predeo vlažnim i sparnim. Tako je [[trava]] stalno zelena, a drveće buja... Ovo umetničko delo kraljevskog luksuza odaje utisak prirodnosti, jer se uticaj čoveka u održavanju ovih vrtova nikada ne vidi."
 
Novijim arheološkim istraživanjima drevnog grada [[Vavilon]]a u [[Irak]]u otkriveni su temelji kraljevske palate, ostaci lučnih svodova i odličan sistem navodnjavanja u južnom delu palate, kao i masivni zidovi debljine 25 metara za koje se pretpostavlja da su ostaci samih terasa.
 
== Izvori ==
* <small>Preuzeto sa internet prezentacije http://www.zvrk.co.yu</small>
 
== Spoljašnje veze ==
{{Commonscat|Hanging Gardens of Babylon}}
* [http://ce.eng.usf.edu/pharos/wonders/gardens.html Sedam svetski čuda: Viseći vrtovi Vavilona]
* [http://www.gardenvisit.com/got/2/hanging_gardens_babylon.htm Viseći vrtovi Vavilona su možda bili u Ninivi]
* [http://muse.jhu.edu/demo/technology_and_culture/v044/44.1dalley.pdf ''Tehnologija i kultura'' Volume 44, Number 1, January 2003] Dalley, Stephanie. Oleson, John Peter. "Sennacherib, Archimedes, and the Water Screw: The Context of Invention in the Ancient World"
{{Sedam svetskih čuda}}
 
{{Sedam svetskih čuda}}
'''''Napomena'''''
* <small>Preuzeto sa internet prezentacije http://www.zvrk.co.yu</small>
{{Commonscat|Hanging Gardens of Babylon}}
 
[[Kategorija:Sedam svetskih čuda]]
[[Kategorija:Babilonija]]