Boks – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 72:
== Profesionalni boks ==
[[Datoteka:Boxing080905.jpg|thumb|right|200px|Profesionalni meč: Domingues vs.Ortiz]]
Profesionalni boks se smatra najvišim stupnjem boksačkog razvoja jednog boksača, te se onalnog boksača je kroz niz borbi s ugovorenim protivnicima ostvariti što bolju poziciju na rang listi federacije za koju se natječe, steći tzv. status izazvača koji mu onda omogućava borbu s aktualnim prvakom u toj federaciji. Pobjedom nad prvakom izazivač stječe status prvaka, najčešće simboliziran zlatnim pojasom te federacije. Poraz u borbi za prvaka najčešće znači i gubitak mjesta na rang listi, i gubitak šanse za borbu za naslov, barem dok se boksač ponovno ne dokaže kroz druge mečeve.os
 
Veliki je broj boksača koji su ostali upamćeni po svojim borbama, iako se karizmom kao najveći među njima često ističe teškaš [[Muhammad Ali]]. Mnogi će ljubitelji boksa međutim svoje glasove dati npr. teškašima [[Joe Frazier]]u, [[Mike Tyson]]u, [[Lenox Lewis]]u ili možda boksačima u lakšim kategorijama kao što su bili [[Sugar Ray Leonard]] ili [[Oscar de la Hoya]].
 
=== Profesionalne boksačke federacije ===
Profiesionalnim boksom upravljaju boksačke federacije, koje preko svojih promotora sastavljaju liste izazivača i dogovaraju borbe za naslov. Nažalost, u šumi različitih federacija prosječni se ljubitelj teško snalazi, i ponekad nije jasno koliko je neka titula 'svjetskog prvaka po verziji XY' zaista relevantna. Ipak, među brojnim federacijama se ističu kao najpoznatije i jedine relevantne:
* World Boxing Association (W.B.A.)
* World Boxing Council (W.B.C.)
* International Boxing Federation (I.B.F.)
* World Boxing Organization (W.B.O.)
* International Boxing Organization (I.B.O.)
* World Professional Boxing Federation (W.P.B.F.)