Razlike između izmjena na stranici "Chehalis"

Dodano 8 bajtova ,  prije 7 godina
m/м
Bot: popravljanje preusmjeravanja
m/м (Bot: migracija 3 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q821901 na Wikidati)
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
 
 
== Etnografija ==
Njihova stalna zimska naselja bila su tijekom zimskih mjeseci neprekidno naseljena, a sastojala su se od kuća izgrađenih od cedrovih dasaka, i okrenute prema vodi. Rijeke i [[ocean]] bili su za njih nepresušan izvor prehrane, posebice [[losos]], [[kalifornijska pastrva]] i [[jegulje|jegulja]], te razne vrste rakova. Rijeke su glavne prometnice a [[kanu]]i glavne prijevozna i transportna sredstva.
Dvije glavne skupine Chehalisa, Lower i Upper, naseljavali su kraj između Grays Harbora i Chehalisa, i govorila su sa dva posebna jezika. Plemena [[Copalis]], [[Wynoochee]] i [[Humptulips]], glavna su među Lower Chehalisima. Satsop Indijanci, politički pripadaju Donjim Chehalisima ali njihov jezik je različit, te su zasigurno porijeklom od Upper Chehalisa, pa tako i srodni Indijancima Kwaiailk. Donji Chehalisi orijentirani su oceanu i ribolovu, te trgovina sušenim ribljim proizvodima. U svojem ribolovu služe se mrežama, branama, vršama i harpunama.
Plemena [[Upper Chehalis]]a imaju ekonomiju koja se temelji na riječnom ribolovu, a teritiorij im počinje od Cloquallum Creeka. Sami sebe nazivali su ''Quaya''. Uz ribu kopali su jestivo korijenje i sakupljali bobice u planinama.
64.473

izmjene