Centriola – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 45 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q178355 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 6:
Centrioli uvijek dolaze u paru organizirani pod pravim uglom naspram jedan drugog. Svaki cilindar u nizu se sastoji od protein sa kompleksnim proteinom '''tubulinom''' kao najvaznijim.
 
Najvažnija funkcija centriola jeste ona u ćelijskim diobama. Više centriola obrazuju pericentriolarni materijal (PCM) koji igra vaznu ulogu u stvaranju [[diobeno vreteno|diobenog vretena]]. Funkcija diobenog vretena je usko povezana sa [[hromosomkromosom|hromosomima]]ima i njihovom kretanju u ćelijskoj diobi. Neke životinjske ćelije su sposobne da vrše podjelu hromosoma bez centriola npr. u ženskoj mejozi. Centriole igraju ulogu u procesu [[mitoza|mitoze]] i muskoj mejozi. Tokom ćelijske diobe (S faza) centriole se dupliciraju i kreću ka suprotnim polovima, tako da postoji jedan par za svaku kcerku celiju.
 
U replikaciji , svaki novi parni set centriola se sastoji od: orginalne centriole, plus novonastala centriola. Ako centriole sluze u formiranju motiletnih organela, flagele i cilie,onda dvije starije centriole, majke centriole, postaju bazalno tjelo koje je srz th organela.