Canon – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 52 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q62621 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
'''Canon (jap. キャノン株式会社''') je [[japan]]ska multinacionalna kompanija, koja je se bavi proizvodnjom optičkih instrumenata, kamera, fotoaparata, fotopapira, printera i slične tehnike. Središte kompanije je u [[TokioTokijo|Tokiju]], [[Japan]].
 
== Povijest ==
Canon je počeo kao tvrtka sa nekoliko zaposlenih ljudi. Uskoro je postala veliki proizvođač [[digitalni fotoaparat|fotoaparata]]a, a sada je globalna multimedijalna kompanija.
 
[[1930]]. godine Goro Yoshida i Saburo Uchida osnovali su tvrtku Precision Optical Instruments Laboratory, prethodnik Canona. Tvrtku je financirala Takeshi Mitarai, bliska prijateljica Ushida. Osnovni cilj bio je razviti 35mm [[digitalni fotoaparat|fotoaparat]].
 
U lipnju 1934 su izdali svoj prvi fotoaparat, Kwanon. Međutim došlo je do problema, tvrtka Precision Optical Instruments Laboratory razvila je vrlo lošu [[Leća (optika)|leću]]. Pomoć su zatražili od korporacije poznate kao Nippon Kogaku Kogyo (prethodnik [[Nikon]]a) koji koriste svoje Nikkor leće. Tako je u veljači 1936 Precision Optical Instruments Laboratory proizveo Hansa Canon (stansardni model sa Nikkor 50 mm f/3.5 objektivom).
Red 19:
 
=== Ostali proizvodi ===
Uz fotoaparate, Canon proizvodi i [[pisačprinter|pisače]]e (kako laserske tako i ink-jet), [[skener]]e, fotopapire itd.
<!-- interwiki -->
{{Commonscat}}