Budistička kosmologija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 11 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q1308653 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
{{Budizam}}
'''Budistička kosmologija''' je opis nastanka i razvoja [[svetsvijet|sveta]]a prema kanonskim [[Budizam|budističkim]] spisima i komentarima.
 
== Uvod ==
Nisu se sve budističke škole bavile kosmologijom. Npr. [[madhjamika]], sa svojim shvatanjem o nepostojanju spoljašnjeg sveta, je gajila malo zanimanja za kosmološke teorije. Tri škole budizma u kojima je prisutno zanimanje za kosmologiju su: [[theravada|teravada]], [[sarvastivada]] i [[yogacara|jogačara]].
 
Njihova kosmološka učenja su dosta slična, i u mnogo čemu predstavljaju odraz [[braman]]ske kosmologije drevne Indije<ref name="Rečnik budizma">Trevor O. Ling, Rečnik budizma, Geopoetika, Beograd 1998.</ref>. U njoj postoji beskonačan broj svetova, pri čemu kosmografija svakog od tih svetova u osnovi nalikuje ovom, pojavnom svetu, a za središnju tačku postavlja ogromnu planinu Meru, sa čije četiri strane se prostiru četiri područja, a svakim od njih vlada po jedan Veliki Kralj, ili čuvar. Južno područje ili kontinent zvao se Đambudvipa, i drevni Indijci su verovali daje to upravo onaj kontinent koji oni naseljavaju. Pošto je postojalo neograničeno mnoštvo svetova sa sličnim ustrojstvom, razvila se i shema njihovog razvrstavanja.
Red 18:
U različitim paklovima borave bića koja ispaštaju poroke iz prošlosti u različitoj meri. Jedni paklovi su mračni, drugi hladni, treći vreli; svaki od njih ima osam stupnjeva u poretku vrednovanja od lošeg ka najgorem (tako u najvrelijem paklu, [[bol]] nikada ne prestaje)<ref name="Rečnik budizma"/>.
 
Površina zemlje predstavlja ravan životinja i ljudi. [[Asure]] delom pripadaju površini zemlje, a delom višim područjima. [[Deva|Deve]] nastanjuju najvišu ravan čulnog sveta, nebesa iznad vrhova planine Meru. Postoji Nebo tridesettri [[bog]]a (Trajastrimsa), Jamino Nebo, gde se nikada ne smrkava, Tusitino Nebo, na kome obitava [[Meteja]], budući buda i dva najviša neba, gde čak i sama želja ili pomisao mogu da stvore novu karmu. Na najvišem nebu prebiva [[Mara (demon)|Mara]], Zli, koji tako zauzima najviši položaj u čitavom čulnom svetu. Značajna odlika nebesa na kojima obitavaju deve je da na njima nema žena; ponovno rođenje se ovde ostvaruje u muškom obličju.
 
=== Rupa-dhatu ===