Brzina – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 81 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q11465 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 3:
Čisto teoretska definicija brzine jeste da je brzina derivacija [[Zakon puta|zakona puta]] po vremenu. Zakon puta je neka matematička funkcija koja nam daje zavisnost koordinata tijela u [[Gibanje|gibanju]] (dakle položaja) o vremenu. Kraće možemo reći da je brzina [[Derivacija|derivacija]] puta po vremenu te je to definicija koja vrijedi posve općenito.
 
Dakle, da bismo bili u stanju u svakom trenutku znati intenzitet i smjer brzine tijela (ili točke) u gibanju, moramo poznavati vektorsku funkciju <math>\mathbf{}r=s(t)</math>, gdje je <math>\mathbf{}r</math> radijvektor promatrane točke u nekom referentnom [[Koordinatnikoordinatni sustavsistem|koordinatnom sustavu]] kojeg smo postavili. Ta vektorska funkcija je upravo zakon puta! Spomenutu vektorsku jednadžbu možemo predstaviti i trima [[Skalar|skalarnim]] jednadžbama, npr. za Kartezijev koordinatni sustav:
 
::::<math>\mathbf{}x=s_1(t)</math>, <math>\mathbf{}y=s_2(t)</math>, <math>\mathbf{}z=s_3(t)</math>
Red 21:
što dokazuje početnu definiciju. Ovako matematički formuliran izraz za brzinu zovemo '''zakon brzine''' iz kojeg možemo dobiti točan intenzitet i vektor brzine u svakoj točki proizvoljne putanje u svakom vremenskom trenutku.
 
Iz izloženog je lako zaključiti da je SI mjerna jedinica za brzinu [[metar u sekundi]] ['''m/s''']. U upotrebi su vrlo često i [[km/hkilometar na sat|kilometri na sat]] ['''km/h'''], [[čvor]]ovi (brodski promet), [[Machov broj]] itd.
 
Brzina nije pojam vezan isključivo za translaciju, već i za rotaciju. U slučaju rotacije baratamo pojmom '''kutne brzine'''. Za kutnu brzinu vrijedi potpuna analogija u odnosu prema translacijskoj brzini, samo što translacijske dimenzije u metrima ['''m'''] treba zamijeniti rotacijskim dimenzijama u radijanima ['''rad''']. Kutna brzina je dakle veličina koja nam govori koliki je kut prevaljen tijekom rotacije u jedinici vremena i možemo ju definirati kao